Autós hajtott a brit parlament kerítésének

Infostart / InfoRádió - Sárközi Mátyás (London)
2018. augusztus 14. 10:16
Londonban kedd reggel, amikor már százak sietnek munkába, egy ezüst színű Ford Fiesta gépkocsi – a szemtanúk szerint 70 kilométeres sebességgel – megközelítette a Parlament épületét, de egy védő betontömbnek ütközött. A rendőrség azonnal akcióba lépett és egy fekete bőrű fiatalembert rángatott ki az autóból. Bilincsbe verve elvezették.

A Parlament felé robogó autó öt kerékpárost és tucatnyi járókelőt ütött el, egyikük sebesülése sem életveszélyes, a mentők kezelésbe vették őket. A gépkocsi füstölgő motorházzal akadt fenn a betontömbön, a rendőrök letartóztatták a vezetőjét, gyanús, hogy terrorcselekményt akart végrehajtani, kihallgatását a dél-londoni rendőr-őrszobán kezdték meg.

Az incidenst meglehetős pánik kísérte, annál is inkább, mert a rendőrség azonnal lezárta a Parlamenttel szembeni metróállomás kijáratát, az utasok bentrekedtek.

A betontömbnek rohanó autó nagyot durrant, nem lehetett tudni, nincs-e benne pokolgép.

Tavaly ilyenkor egy már Angliában született dzsihádista, Kalid Masszud autójával egészen a Parlament kapujáig jutott el, halálra gázolt négy járókelőt, közöttük egy amerikai turistát. A kapunál kiugrott a gépkocsiból és két késsel támadta kaput őrző rendőrökre, az egyiket megölte, mielőtt lelőtték. Később, a kórházban meghalt. Azóta vették körül az épületet betontömbökkel.

Még nem tudni, ennek a merényletnek a megismétlésére készült-e a reggel letartóztatott feketebőrű fiatalember. A környéket lezárták.