Nyitókép: Jean-Francois Badias

Nemet mondott az osztrák kancellár az olasz segélykérő levélre

Infostart / MTI
2018. július 17. 16:13
Ausztria nem fogad be senkit az Olaszországba hajón érkezett 450 fős migránscsoportból - közölte Sebastian Kurz.

A dokumentumban, amelyet az APA osztrák hírügynökség megszerzett, Kurz azzal indokolta az elutasítást, hogy Ausztria 2015 óta lakosságarányosan több menedékkérelmet fogadott be, mint "számos más" uniós tagállam.

A szicíliai Pozzallo kikötőjében ért partot hétfőre virradó éjszaka az a mintegy 450 fős migránscsoport, amelynek tagjait Olaszország mellett további öt EU-tagállam között osztják szét. Olasz hatósági információk szerint

a migránsok többsége eritreai és szomáliai, a többiek Nigériából, Bangladesből, Algériából, Líbiából, Szíriából, Egyiptomból származnak.

Az illegális bevándorlók eredetileg egy halászhajóval keltek útra a líbiai Zuarából, és mivel kormányos is volt a hajón, egyenesen az olaszországi partok felé tartottak. Amikor olasz vizekre léptek, a hajóról a migránsokat két olasz hatósági hajó vette fedélzetére, de Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtagadta beengedésüket olasz területre.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök vasárnap levélben fordult az uniós tagállamokhoz, segítségüket kérve. Ezt követően Németország, Franciaország, Spanyolország, Portugália és Málta jelezte, hogy befogad 50-50 embert, Írország húsz fő elhelyezését vállalta. Csehország és Ausztria azonban nemet mondott.