Nyitókép: MTI/EPA pool/Will Oliver

Theresa May: nincs a világon erősebb szövetség

Infostart / MTI
2018. július 12. 23:06
Churchill egykori otthonában és Windsorban vendégeskedik az amerikai elnök.

Kétnapos hivatalos látogatásra Nagy-Britanniába érkezett csütörtökön az amerikai elnök. Donald Trump a brüsszeli NATO-csúcsértekezletről utazott Londonba, hivatalos programja péntek délutánig tart, utána feleségével Skóciába utazik, ahol magánprogramokkal tölti a hétvégét.

Az előzetesen közzétett menetrendből kitűnik, hogy az amerikai elnök összes hivatalos programja is Londonon kívüli, vidéki helyszíneken lesz, a brit sajtó szerint azért, hogy Trump ne fusson bele a látogatása ellen szervezett londoni tüntetésekbe, bár ezt az Egyesült Államok londoni nagykövetsége cáfolta.

Az elnöki házaspárt Theresa May brit miniszterelnök csütörtök estére

a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotába, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő és családja egykori otthonába invitálta díszvacsorára,

a hivatalos pénteki kétoldalú tárgyalások helyszíne pedig Chequers, a brit kormányfők vidéki rezidenciája lesz. A chequersi tárgyalások és az utánuk következő sajtótájékoztató végeztével az amerikai elnök és felesége péntek délután a brit királyi család Londonon kívüli legnagyobb rezidenciájára, Windsor ősi kastélyába utazik, ahol fogadja őket II. Erzsébet királynő.

Az amerikai elnök látogatása ugyanakkor nem az a ceremoniális állami vizit, amelyre Theresa May tavaly januárban, Donald Trump hivatalba lépése után alig néhány nappal hívta meg II. Erzsébet királynő nevében az amerikai elnököt. Egybehangzó londoni értesülések szerint

ez a program egyelőre lekerült a napirendről a heves tiltakozások és az utóbbi időszakban meglehetősen hűvössé vált kétoldalú viszony miatt.

Az állami látogatásra Nagy-Britanniába érkező külföldi államfők hivatalosan az uralkodó vendégei, általában három napig maradnak, és vagy Windsorban, vagy az első számú londoni királyi rezidencián, a Buckingham-palotában szállásolják el őket.

Trump viszont hivatalos munkalátogatásra érkezett a brit kormány vendégeként, és az Egyesült Államok londoni nagykövetének rezidenciáján tölti egyetlen londoni éjszakáját.

Theresa May az amerikai elnök látogatása alkalmából közzétett nyilatkozatában hangsúlyozta: nincs a világon erősebb szövetség az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat összefűző különleges kapcsolatrendszernél, és a két ország a globális kihatású külpolitikai kérdések "hatalmas többségében" közös álláspontot vall.