Nyitókép: Pixabay

Feledy Botond: Európának fel kell készülnie a versenyre

Infostart / InfoRádió - Hlavay Richárd
2018. június 1. 08:04
Az Európai Bizottság költségvetési javaslata inkább az intézmény tárgyalási pozícióját határozza meg, a büdzsé sokat változik még a tagállami javaslatok és az Európai Parlament módosításai révén – mutatott rá Feledy Botond külpolitikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. Arról is beszélt, hogy Európa még ott van a világpolitika legfontosabb szereplői között, ám fel kell készülnie a versenyre.

Az Európai Uniós büdzsé tervezése, így a következő, 2021 és 2027 közötti ciklusra vonatkozó is egy nagyon hosszú pávatánchoz hasonlítható, amelyben egyelőre csak egy táncos lépett fel, az Európai Bizottság – vélekedett Feledy Botond külpolitikai elemző.

“Ott tartunk, hogy ez a bizottsági javaslat tulajdonképpen a legszélsőségesebb forgatókönyv,

amiből aztán majd a tagállamok, illetve az Európai Parlament, amely szintén egyre súlyosabb szereplő az egész folyamatban az elmúlt évtizedekben, kihoz valamit és összekovácsol. Tehát ez nem egy eldőlt kérdés, ez egy tárgyalási pozíció, amit a bizottság tett a tagállamok elé, de a tagállamok kiindulhatnak teljesen másból is. Nyilván azért nem függetlenül tette ezt a bizottság” - fejtette ki.

A javaslat csökkentené az agrár- és a kohéziós forrásokat – ami hátrányos lenne Magyarország és Lengyelország számára –, valamint több forrást biztosítana az innovációnak és a dél-európai tagállamok gazdasági stabilitásának fenntartására, ám

Feledy Botond szerint ez nem a közép-kelet európai tagállamok elleni politikai döntés.

“Biztos, hogy nem első körben Közép-Európáról szól, tehát ilyen módon reméljük, hogy a közép-európai politikusok ezt nem veszik magukra, hanem értelmezik az európai kontextusát ennek a döntésnek” - tette hozzá.

A bizottság célját, hogy a költségvetést fogadják el még a 2019-es európai parlamenti választás előtt, Feledy Botond hihetetlenül ambíciózusnak nevezte, ám elismerte, hogy ha az új parlamenttel elölről kell kezdeni az egyeztetéseket, az valóban veszélyeztetheti a 2021-es kifizetéseket.

Európa súlya

Illúzió, hogy a tagállamok magukban képesek lennének Pekinggel vagy Washingtonnal tárgyalni olyan hatékonysággal, mint az Európai Unió képviselői, ám Európa még fontos szereplője a világpolitika színpadának – vélekedett Feledy Botond külpolitikai elemző.

“Ott vagyunk még a színpadon, tehát nincs még itt a végóra, csak fel kell készülni arra, hogy tart a verseny.

Mindenki más is a színpadon akar maradni, vagy fel akar mászni a színpadra, mi meg még ott vagyunk. Ez azért egy nagyon komoly piac, ahova be akarnak jönni emberek” - vélekedett, de hozzátette, hogy megvan az innovációnak kedvező társadalomszerkezet és az erőforrások ahhoz, hogy Európa ott maradjon ezen a színpadon.

Arra a kérdésre, hogy Donald Trump amerikai elnök mennyire tartja fontos szövetségesének az Európai Uniót, Feledy Botond azt mondta: ambivalens üzenetek érkeznek Washingtonból.

A külpolitikai elemző hozzátette, hogy bár az elnöki adminisztráció több ciklust is végig dolgozott tagjai értik Európa jelentőségét, a Trump-kormányzat jelenleg politikailag a bilaterális kapcsolatokat preferálja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Feledy Botond Európa súlyáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Feledy Botond az uniós büdzséről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást