Oknyomozók kutatnak a vegyi fegyverek után

Infostart / MTI
2018. április 12. 21:49
Csütörtökön és pénteken a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) nyomozóinak két csoportja érkezik Szíriába az állítólagos dúmai vegyi támadás kivizsgálására - jelentette be Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet újságíróknak.

"Ez a két csoport egymástól külön fog megérkezni Szíriába csütörtökön, illetve pénteken" - mondta Dzsafari. "Készek vagyunk elkísérni őket oda, ahová menni akarnak, akkor, amikor azt ők szeretnék" - hangsúlyozta.

"Az OPCW négy útlevelet küldött a szíriai nagykövetségre Brüsszelben. A vízumok azonnal jóvá lettek hagyva" - mondta a szíriai ENSZ-nagykövet. Hozzáfűzte: a szíriai hatóságok készek a libanoni határon is vízumot biztosítani az OPCW-nyomozóinak.

Az OPCW egyelőre nem erősítette meg Dzsafari bejelentését.

A szíriai felkelők uralma alatt állt Dúmában szombaton több mint 40 halálos áldozatot követelt egy feltehetően ideggázokkal történt támadás, amelyért a nyugati hatalmak Bassár el-Aszad elnök rezsimjét teszik felelőssé, és katonai megtorlást helyeztek kilátásba. A damaszkuszi vezetés és legfőbb szövetségese, Oroszország ezt visszautasítják, koholmánynak nevezve a Nyugat állításait.