Merkel nem zárja ki az új választást

InfoRádió / MTI
2017. november 20. 18:36
Németország az eddigi koalíciós egyeztetések kudarcának ellenére továbbra is stabil ország - jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

 A jobbközép CDU párt elnöke az ARD országos köztelevízióban egy este adásba kerülő interjúban - elmondta, hogy a "célegyenesben"fulladtak kudarcba az egyeztetések  a CDU/CSU pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányáról. A Jamaica-koalíciónak nevezett kormány szerinte "lehetséges lett volna", a leginkább vitatott ügyekben, így a migráció kérdéseiben is sokat közeledtek az álláspontok.

Merkel kifejtette, hogy "nagyon szkeptikusan" viszonyul a kisebbségi kormányzás gondolatához, és jobb megoldásnak tartaná az előrehozott választást, ha végképp nem sikerül többségi kormányt alakítani, de a következő lépésekről nem neki, hanem Frank-Walter Steinmeier államfőnek kell döntenie.

Beszélt arról is, hogy nem kíván lemondani a koalíciós egyeztetések hétfői kudarca miatt,

nincs szó arról, hogy távozna pártelnöki vagy kormányfői tisztségéből.

"Nem merült fel, hogy levonjak személyi konzekvenciákat" - fogalmazott.

A választási kampányban megígérte, hogy négy évre, a teljes ciklusra vállalja a kormányzás feladatát, ha pártja győztesen kerül ki a küzdelemből, és a ciklusból még csak két hónap telt el, így ez a kérdés nincs napirenden – fejtette ki.