Orbán Viktor fellépést kért Junckertől az ukrán törvény miatt

Infostart
2017. október 19. 16:25
Az InfoRádió értesülései szerint Orbán Viktor Brüsszelben egy Olaszországnak létrehozandó, az észak-afrikai migrációs hullám megfékezésére szolgáló uniós pénzügyi alap létrehozását javasolta.

Az ukrán oktatási törvény, a kettős mérce és a migráció is szóba került szerda este Jean-Claude Juncker és a Visegrádi 4-ek vezetőinek közös vacsoráján. A csúcs előtti estére az Európai Bizottság elnöke hívta meg a V4-ek kormányfőit munkavacsorára.

Az InfoRádió úgy értesült, Orbán Viktor miniszterelnök a vacsorán

felvetette, hozzanak létre egy pénzügyi alapot Olaszországnak

az Afrikából érkező migránsok hullámainak megállítására. Ez hasonló lenne, mint a Törökországnak korábban létrehozott pénzügyi alap, és az uniós tagállamok hasonló arányú hozzájárulásával jönne létre.

Róma ezt a pénzügyi keretet felhasználva folytathatná erőfeszítéseit az Észak-Afrikából kiinduló migráció leállítására.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a parlamentben azt mondta, egy sikeres, gazdaságilag eredményes, Európa számára a stabilitást jelentő régió miniszterelnökei találkoztak a bizottság elnökével.

Orbán Viktor beszélt az ukrán oktatási törvényről is, és

a leghatározottabb fellépésre kérte Jean-Claude Junckert

az ügyben, annak érdekében, hogy az eddigi jogok továbbra is megillessék a magyar nyelvet használó tanulókat – közölte Lázár János

Az InfoRádió úgy tudja, a Törökországról kialakítandó uniós álláspont vitáiban Orbán Viktor azt hangsúlyozta, a török-uniós viszony és a balkáni térség európai integrációja összetartozó kérdések, ezért ismét szorgalmazta Szerbia és Montenegró mielőbbi felvételét a közösségbe.

A magyar kormányfő a vacsorán azt is szóba hozta, hogy a nyugati és a keleti tagállamok között ne alkalmazzanak az uniós intézmények kettős mércét.

A magyar kormányfő szerda este óta tárgyal Brüsszelben, ahol az állam és kormányfők csúcstalálkozója előtt részt vett az Európai Néppárt magas szintű megbeszélésén is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást