Schöpflin György: a középpártok egyre kevésbé tudják kielégíteni az emberek igényeit

Infostart
2017. szeptember 25. 15:50
Schöpflin György szerint először a második világháború után kialakulóban van Európában egy, a konzervatívoktól jobbra álló pártegység. Az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője az InfoRádiónak azt mondta: nem valószínű, hogy a Macron francia elnök által vizionált mag Európa létrejöjjön.

A középpártok egyre kevésbé tudják kielégíteni az emberek igényeit. A szélsőjobb megjelenése új jelenség, a második világháború után először kialakul egy a konzervatívoktól jobbra álló pártegység, és nem tudni, hogy ennek hosszabb távon milyen következményei lesznek - kommentálta Schöpflin György a németországi választásokat az InfoRádióban.

A fideszes EP-képviselő úgy látja, Németország Európa-politikája is megváltozhat, mert Angela Merkelnek újfajta kormánykoalíciót kell összeállítania.

"Ha a liberálisokkal és a zöldekkel alakít kormányt, az viszonylag instabil lehet, és elképzelhető a kisebbségi kormányzás is, ami Németországban példa nélküli lenne. Nem tudom, hogy Merkel milyen erővel tudja majd képviselni az Európa-politikáját Macronnal szemben" - mondta Schöpflin György, de hozzátette, a francia elnök által vizionált szűkebb eurózóna és mag-Európa aligha valósul meg szerinte.

Az EP-képviselő úgy látja, sok a bizonytalanság, de ha a német liberálisok belépnek a koalícióba, akkor érdemi változás lehet, mert ők sokkal szigorúbb eurózónát akarnak látni, a vezetőjük már elmondta, hogy meg akar szabadulni Görögországtól. 


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Schöpflin György: a középpártok egyre kevésbé tudják kielégíteni az emberek igényeit
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást