Párizsban győzködik Trumpot, hogy gondolja meg magát

Infostart
2017. július 13. 12:10
Diplomáciai csúcsforgalom várható csütörtökön Párizsban, ugyanis a francia és a német kormány együttes ülése után a francia államfő az amerikai elnököt fogadja.

Angela Merkel német kancellár és Emmnauel Macron francia köztársasági elnök közös sajtótájékoztatójával zárul Párizsban a francia és a német kormány együttes ülése, amelynek középpontjába a védelmi politikát helyezték. Párizs és Berlin elsősorban a két ország egységére akarja ismételten ráirányítani a figyelmet az immár 19. közös kormányüléssel, amelyen a vezetőkön és a külügyminisztereken kívül a védelmi, a belügyi és a munkaügyi tárca vezetői vesznek részt.

Donald Trump amerikai elnök már eközben megérkezik Párizsba,

és hivatalos programja szerint amerikai katonákkal és civilekkel találkozik, mielőtt Emmanuel Macron fogadja őt. A francia államfő – másfél hónappal Vlagyimir Putyin orosz elnök szimbolikus látogatása után – a személyes kapcsolatok erősebbre fűzésének szándékával hívta meg Donald Trumpot a francia forradalom ünnepére, a Bastille ostromának pénteki évfordulójára.

A két vezető a francia elnöki hivatalban, az Élysée-palotában tart kétoldalú megbeszélést, majd ennek eredményéről közös sajtótájékoztatón számolnak be. Az egyeztetések fő témája várhatóan a terrorizmus elleni küzdelem, valamint az iraki és a szíriai helyzet lehet, ám Emmanuel Macron nem titkolt célja az is, hogy

megpróbálja Donald Trumpot rábírni, hogy az Egyesült Államok visszatérjen a párizsi klímaegyezmény keretei közé.

A nap az Eiffel-torony nagy presztízsű, Michelin-csillagos Jules Verne éttermében zárul, ahol Emmanuel Macron feleségével, Brigitte-tel látja vendégül Donald Trumpot és feleségét, Melaniát.

Az amerikai elnök pénteken vendégként vesz részt a francia nemzeti ünnep alkalmából a Champs-Élysées sugárútra szervezett katonai dísszemlén, amelynek az amerikai hadsereg lesz az egyik főszereplője abból az alkalomból, hogy az Egyesült Államok száz évvel ezelőtt lépett be az első világháborúba.