Felrobbantotta a netet az új francia elnök Trumpot kioktató videója

InfoRádió
2017. május 9. 15:20
Emanuel Macron, újonnan megválasztott francia elnök egy Facebook-ra feltöltött videóban kritizálja Donald Trump klímavédelmi elképzeléseit, ezzel együtt pedig nyílt felszólítást intéz az amerikai kutatókhoz, hogy ha innovatív közegben szeretnének a bolygó jövőjéért tevékenykedni, akkor jöjjenek Franciaországba.

Emmanuel Macront vasárnap közel kétharmados többséggel választották meg Franciaország új elnökévé. Még február 10-én közzétett Facebook-oldalán egy angol nyelvű videót, amelyben Donald Trump klímavédelmi politikáját kritizálja. Bár a felvétel, amelyet a Portfolio.hu vett észre, már lassan három hónapos, aktualitása miatt az utóbbi napokban nagyon felkapottá vált.

Elnökjelöltként ígéretet tesz, hogy megválasztása esetén nagy figyelmet fordít majd a klímaváltozás elleni küzdelemre, amihez forrást, illetve megfelelő üzleti környezetet is biztosít majd. A területen tevékenykedő amerikai kutatókhoz így szólt: "Kérlek, gyertek Franciaországba, szívesen látunk benneteket, ez a ti nemzetetek. Innovatív emberekre van szükségünk, akik a klímaváltozás és a megújuló energiaforrások területén dolgoznak."

Macron elnökké választása mellett még egy dolog hozzájárul a videó aktualitásához: komoly esély van rá, hogy Trump már a héten ítéletet mondhat a párizsi klímaegyezmény ügyében. Emiatt 214 intézményi befektető tegnap nyílt levelet írt az amerikai elnöknek, hogy ne léptesse ki az USA-t a történelmi jelentőségű megállapodásból.