Boris Johnson: nem kell siettetni a kilépési folyamatot

InfoRádió / MTI
2016. június 24. 15:15
Boris Johnson, a brit kilépés mellett folytatott kampány egyik vezetője pénteken azt mondta, hogy nem kell siettetni a távozás folyamatát az Európai Unióból, miután az EU-tagságról előző nap tartott népszavazáson a kilépést pártoló tábor győzött.

Az előző londoni polgármester Johnson a referendum eredményeinek közzétételét követő első sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy az EU "a maga idején nemes elképzelés volt", de "ennek az országnak már nem volt megfelelő".

Kijelentette: a britek arra szavaztak, hogy visszavegyék az ellenőrzést az Európai Uniótól, amely túlságosan átláthatatlan volt. Hozzátette, hogy Nagy-Britannia továbbra is európai nagyhatalom marad, de azt is, hogy nem fordíthat hátat Európának.

Johnson sokak szerint esélyes arra, hogy átvegye a brit kormány vezetését David Cameron miniszterelnöktől, aki pénteken bejelentette, hogy le fog mondani.

A volt londoni polgármester közölte, hogy főhajtás illeti Cameront, a politikusoknak pedig köszönetet kell mondaniuk a brit népnek a kilépés melletti döntésért.

"Ismét megtalálhatjuk saját hangunkat a világban, a hangot, amely illik a világ ötödik legerősebb nemzetgazdaságához. Dicső lehetőséget kaptunk: saját törvényeket hozhatunk, és adórendszerünket teljesen a brit gazdaság szükségleteihez igazíthatjuk" - fogalmazott Johnson.

Mindazonáltal nyomatékkal leszögezte, hogy rövid távon semmi sem változik.

"Nincs szükség kapkodásra, és ahogy a miniszterelnök is mondta, tényleg semmi sem változik máról holnapra" - mondta a miniszterelnökségre esélyesnek ítélt Johnson.