Az európai békét is veszélybe sodorhatja a Brexit

Infostart
2016. május 9. 14:27
Eddigi legrészletesebb beszédében érvelt az uniós tagság mellett David Cameron. A brit miniszterelnök szerint a kilépés komoly gazdasági problémákat és a biztonság csökkenését hozná az Egyesült Királyság számára.

Az Egyesült Királyság kilépése az unióból az európai békét is veszélybe sodorhatja – mondta bő hat héttel a brit tagságról tartandó népszavazás előtt David Cameron miniszterelnök, aki emlékeztetett rá, alig két évtizede dúlt háború a Balkánon, zajlott népirtás Srebrenicában, az elmúlt években pedig tankok jelentek meg Grúziában, majd Ukrajnában.

„Teljesen biztosak lehetünk abban, hogy a kontinens békéje és stabilitása minden kétséget kizáróan biztosított? Megéri ezt kockáztatni? Nem lennék olyan felelőtlen, hogy ezt biztosan állítsam” - mondta a brit miniszterelnök, hozzátéve, a szigetország nem tudja magát függetleníteni a kontinensen történtektől. Példaként hozta a második világháborút, illetve hozzátette, az Egyesült Királyság csak annyira lehet erős, amennyire a szomszédai is azok.

„Az Európai Unió segített összehozni olyan országokat, amelyek korábban évtizedekig egymás torkát szorongatták” - mondta David Cameron. Hozzátette, hazájának elemi nemzeti érdeke, hogy fennmaradjanak a közös célok, amelyek megakadályozzák, hogy a jövőben konfliktus törjön ki európai országok között.

„Ehhez szükség van arra, hogy Nagy-Britannia vezető szerepet vállaljon, és az unió tagja maradjon” - fogalmazott, hozzátéve: egy konfliktus következményei hatással lennének a britekre is. A miniszterelnök azt mondta, Közép- és Kelet-Európa tagállamait aggasztja a brit kilépés lehetősége.

„Egy újra harcias Oroszországot láthatunk, egyre erősödik az Iszlám Állam tőlünk keletre és délre, ott van a migrációs válság, ezeket a nyugat csak közösen tudja kezelni” - mondta Cameron, aki szerint az szigetország jelenleg is sikeres, katonailag és gazdaságilag is erős, virágzó állam, amit az uniós tagságnak is köszönhet. Beszélt arról is, a kilépéspártiak nem hoztak fel egyetlen érvet sem amellett, hogy az ország erősebb vagy gazdagabb lenne a kilépés hatására. A jelentések éppen az ellenkezőjét, visszaesést és gazdasági problémákat jeleznek előre.

„Én az országnak valódi erőt akarok biztosítani, nem pedig annak illúzióját” - fogalmazott, példákat hozva arra, hogy a tagsággal nőtt, nem pedig csökkent az Egyesült Királyság világpolitikai szerepe az elmúlt évtizedekben.

A brit miniszterelnök hosszan beszélt a kilépés várható gazdasági következményeiről, a közös piac elvesztése miatti jelentős hátrányokról, a nemzetközi kereskedelem megnehezüléséről, a tőkevonzó képesség várható csökkenéséről. Azt mondta, a kilépéspártiak az emberek munkahelyével és jövőjével játszanak felelőtlenül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az európai békét is veszélybe sodorhatja a Brexit
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást