Nyitókép: www.belvedere-grindelwald.ch

A balatoni séf begyűjtött egy Michelin-csillagot Svájcban

Infostart
2024. december 28. 17:04
Rózsa Dávid a Balaton partjáról indult, és a vezetése alatt Michelin-csillagot érdemelt ki az 1910 nevet viselő svájci gourmet étterem.

A Balaton partjáról és a veszprémi iskolapadtól egészen egy Michelin-csillagos konyha vezetéséig jutott Rózsa Dávid.

Már öt éve a lakhelye Svájc, azért költözött oda, hogy folytassa a karrierjét a gasztronómia területén. Két éve kezdett dolgozni séfként a jelenlegi munkahelyén, a Hotel Belvedere Grindelwaldban, és kilenc hónap kemény munka után a szálló 1910 nevet viselő gourmet éttermének sikerült kiérdemelnie az első Michelin-csillagát, amit azóta is büszkén őriz - írja a VEOL.

Idén októberben sikerült megvédeni ezt a címet.

Rózsa Dávid a lapnak elmondta: kedvence máig a hortobágyi húsos palacsinta. Ez az étel is a gyerekkort idézi fel benne.

Hajdúböszörményben született, de a Balaton partjára járt nyaralni a családja, és szüleinek annyira megtetszett a magyar tenger, hogy odaköltöztek. A leendő séfnek ez akkoriban nem tetszett, de amikor barátokat szerzett és rájött, hogy a Balatonban lehet horgászni, akkor már igen. Beleszeretett a környékbe.

A sikeres szakember Veszprémben járt gasztronómiai középiskolába.

Ma már Budapestet és a Balaton-felvidéket egyaránt az otthonának tekinti, de több érdekes fordulatot hozott számára az élet, míg a svájci étterembe került, ahol konyhafőnök lett. Először szakácsnak tanult, aztán mégis az informatika területén helyezkedett el, hiszen fiatal volt, érdekelte, szórakoztatta a digitális világ.

Ám amikor programozóként dolgozott, rájött, hogy valójában a főzés lehet az igazi választottja, és bátran mert váltani, visszatért a gasztronómiához.

Fontosnak tartja, hogy olyasmivel foglalkozzon, ami igazán lelkesíti, ami kreativitást igényel. Amit tud, azt kombinálhatja, és először fejben képzeli el a különböző ízek együttesét, majd jön a tesztelés - olvasható a lapban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dávid Rózsa (@rzsdvd_chef) által megosztott bejegyzés