Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Varga Mihály ígérete: adókat vezet ki a kormány

Infostart
2024. október 17. 12:41
A pénzügyminiszter elárulta, mivel számol 2025-ben, de elismerte, 2010 óta a magyar gazdaság potenciális növekedése gyengült, elsősorban a Covid és a háború miatt.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio konferenciáján csütörtökön Felhős égbolt alatt címmel arról beszélt, jövőre a fogyasztás és a beruházások lesznek a növekedés motorjai, és kivezetnek néhány adónemet is.

Elismerte, 2010 óta a magyar gazdaság potenciális növekedése gyengült, de ez elsősorban

  • a koronavírus és
  • az orosz-ukrán háború

miatt történt. Ugyanakkor az utóbbi években már egyre inkább a növekedési potenciálja közelében teljesít a magyar gazdaság, 2025-re jöhet a teljes helyreállás.

Jelezte, jövőre már nagyot javul a költségvetés kamatkiadása; továbbra is fontos a költségvetési hiány csökkentése, a hiány finanszírozásában felértékelődnek a lakossági megtakarítások (a cél: 25 százaléknyi részvétel).

Az államadóssággal kapcsolatban Varga Mihály elmondta, hogy az államadósság a koronavírus miatt 80 százalék közelébe emelkedett, de 2024-re már 73 százalék körüli szintre csökkent. A lakosság jövedelmi pozíciója javul, de "óvatosság van", a korábbi években elvesztett tartalékok visszaépítése zajlik, ahogy szerte az EU-ban.

Külön kiemelt néhány területet:

  • harcra kell kelni az ázsiai webshopokkal, ezek sokba kerülnek Európának
  • az ingatlanpiaci kilátások reménykeltőek
  • a lakossági állampapírok kamatai csökkenhetnek, de ehhez ismerni kell a hosszabb távú inflációs helyzetet
  • a kínai védővámokra kell valamilyen megoldás: alkalmazkodás Ázsiához, mert övék a jövő

Ezt követően tért ki néhány adónem kivezetésére, amit az tesz lehetővé, hogy a belső adósság szintje EU-s szinten igen alacsony.

A kormány 2025-ben számol a 3-6 százalékos növekedéssel, befejeződik a BMW és a Budapest-Belgrád vasútvonal, valamint a BYD autógyár beruházása, folytatódik Paks 2., kormányzati oldalról pedig a "kisebb hiány fogja támogatni a növekedést", valamint a célzott gazdasági programok.