Nyitókép: pixabay

Recesszióba fordulhat a német gazdaság

Infostart
2024. október 11. 15:00
Németország egyre súlyosabb válsághelyzetben van, és lehet, hogy még nem láttuk a legrosszabbat. Részletes elemzés készült.

A német gazdaság ötödik éve stagnál, és már biztos, hogy 2024 is elveszett év lesz a németek számára.

Az előrejelzések szerint Európa legnagyobb gazdasága jövőre már megkezdheti a kilábalást, csakhogy van ezzel egy probléma: az előrejelzők már az idei évre is növekedést prognosztizáltak - olvasható a Portfolio elemzésében.

Az öt éve tartó stagnálás már önmagában is komoly probléma, ám nem ez a legrosszabb forgatókönyv: ha a magas jegybanki kamatemelések végül a vártnál jobban korlátozzák a gazdaságot, akkor akár recesszióba is fordulhat a német gazdaság.

Németországban a GDP az idei első félévben stagnált, április és június között (ez a legfrissebb adat) visszaesett. Ezzel már kereken két éve tart a folyamatos stagnálás, a gazdaság utoljára 2022 első negyedévében tudott érdemben növekedni.

Ezt megelőzően sem volt rózsás a helyzet: 2020-ban és 2021-ben voltak ugyan kiugró negyedévek főleg a bázishatás miatt, ám ezeken átnézve azt látszik, hogy Németország valójában 2019 negyedik negyedéve óta nem tudott növekedni - írja a lap.