Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az első félévben 386 milliárdos veszteséggel zárt az MNB

Infostart
2024. október 11. 14:35
Ez közel sem olyan rossz, mint a tavalyi év azonos időszakának eredménye, messze van még a jegybank 2023 rekordveszteségétől.

A 2024-es első félévben 386,2 milliárd forintos veszteséget könyvelt a Magyar Nemzeti Bank - írja a jegybank jelentése alapján a Népszava. Hozzáteszik, habár ez sok pénz, még mindig javulás a 2023-as első félévi, 999 milliárd forintnyi deficites záráshoz képest.

Idén az MNB 435 milliárd forintos mínuszt generált a kamatkifizetésekkel, 93 milliárd forint pluszt az árfolyamváltozással, és a banküzem általános vesztesége 38 milliárd forint volt.

Azért történhetett ekkora veszteség a kamatokon, mert idén az első félévben 6-10 százalék volt az alapkamat, azaz ennyit kell fizetniük a bankok által náluk lekötött pénzekért

- írják. A jegybanki alapkamat tavaly sokáig 18 százalék volt, így nem véletlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank éves szinten 1763 milliárd forint veszteséget könyvelhetett. Hozzáteszik, ez abszolút rekordnak számít, és így tavaly lett először negatív a jegybank saját tőkéje.

Az elmúlt másfél évtized során az MNB elhanyagolható, pár milliárdos pluszokat vagy mínuszokat hozott össze. 2019-ben és 2020-ban sikerült 250 milliárd feletti nyereséget elérni, viszont ezt követően 2021-ben 52, 2022-ben pedig már 400 milliárdos veszteséggel zárták az évet.

A korábbi szabályozás szerint a jegybank veszteségét az állami költségvetésnek kellett kipótolnia, a tavalyi, több mint 1700 milliárdos mínuszt azonban már nem akarta a kormány, így megváltoztatták az erre vonatkozó törvényeket

- írja a lap, hozzátéve, hogy így a jegybank a jövőben maga előtt görgeti majd az adósságát, és a következő évek nyereségéből fizeti majd ki, az állam pedig csak akkor pótolja ki a veszteséget, ha az MNB sokáig nem tudja rendbe hozni a költségvetését.