Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Magasabb sebességre kapcsol az Alstom idehaza

Infostart / MTI
2024. október 3. 21:28
Néhány éven belül a mátranováki telephely biztosíthatja az Alstom globális forgóvázkeret-gyártási kapacitásának harmadát – mondta Balázs Gáspár, az Alstom magyarországi működéséért felelős vezérigazgatója a Magyar Vasút 2024 vasútszakmai konferencián a cég közleménye szerint.

Tájékoztatása alapján az idén közel egymillió munkaóra révén 1600 forgóvázkeret készül Mátranovákon. A vezérigazgató utalt arra, hogy a végéhez közeledő 6 milliárd forint értékű fejlesztési programjuk nyomán 40 százalékkal növelik a gyár termelési kapacitását.

A fejlesztés keretében 163-mal, 720-ra növelték dolgozóik számát, egyben jelentős béremelést hajtottak végre, a munkavállalói elköteleződést növelő programot indítottak.

Korábbi tájékoztatásuk szerint a mátranováki gyárban csaknem 40 éve kezdődött a forgóvázkeretek gyártása metró- és vasúti szerelvényekhez. Termékeik ma már Európa-szerte megtalálhatóak mind a hagyományos, mind a nagysebességű, mind az elővárosi vonatokban, mozdonyokban és emeletes vasúti kocsikban. A MÁV, a MÁV–HÉV, és a BKV számára készülő járművek forgóvázkeretei is itt készülhetnek majd.

A közlekedési eszközök fejlesztésével foglalkozó francia Alstom a világ 64 országában működik, Magyarországon több mint 20 éve van jelen.

A cég gyártotta a budapesti metrószerelvények felét, részt vettek a MÁV-Start vonatállományának korszerűsítésében is.

A francia tőzsdén jegyzett társaság a legutóbbi, 2024 márciusával zárult üzleti évben 17,6 milliárd eurós bevételt ért el az egy évvel korábbi 16,5 milliárd euró után, nettó profitja 44 millió euró volt az előző évi 292 millió eurót követően.

A nyilvános cégadatok alapján magyarországi érdekeltsége, az Alstom Hugary Kft. 2022-ben túlnyomórészt külföldi értékesítésekből több mint 40 millió euró árbevételt ért el, ez 2023-ban 48,4 millió fölé emelkedett, az adózás utáni nyeresége ugyanezen időszakban 864 ezer euróról több mint egymillió euróra nőtt.