Nyitókép: alfaromeo.hu

Igencsak felhalmozódtak az eladatlan autók az egyik óriáscégnél

Infostart
2024. október 1. 09:56
Rengeteg eladatlan autó halmozódott fel a Stellantisnál az USA-ban.

Egyes modellekből több mint 600 napra elegendő gyártási tartalékkal rendelkezik a Stellantis. A Totalcar idézi a CarEdge elemzését, ami szerint jelenleg az Alfa Romeo Giulia az egész Egyesült Államok legrosszabbul fogyó autója, ebből a Stellantisnak 617 napra elegendő tartaléka van. Az Alfa Romeo Stelvioból 456, a Fiat 500e-ből 454, a Dodge Hornetből pedig 323 gyártási napra elegendő eladatlan példány áll a raktárakban és a kereskedőknél.

A helyzetre való tekintettel a Stellantis még korábban bejelentette, hogy szeretné 330 ezer példányban maximálni az amerikai raktárkészletét, ami arra enged következtetni, hogy a cégóriásnak ennél jóval több eladatlan autója halmozódott fel.

A Stellantisnál globálisan is egyre több eladatlan autó halmozódik fel. 2021 szeptemberében csupán 689 ezer autó várt új gazdára, de ez a szám 2024 júniusára 1,4 millióra nőtt.

Rosszul megy a Stellantisnak mostanában: az autógyártó óriáscég eredménye messze elmarad a várakozásoktól, miközben az amerikai kereskedők nyílt levélben kongatják a vészharangot, a legfelsőbb vezetés pedig Carlos Tavares vezérigazgató utódját keresi.

Az USA-ban 2024 első félévében 16 százalékkal estek a Stellantis alá tartozó márkák eladásai, ami súlyos következményekkel járt.