Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images

Óvatosan a vásárlással a Play Áruházban: a hackerek már a spájzban vannak

Infostart
2024. szeptember 30. 04:00
Rendkívül körültekintően kell eljárni akkor is, ha az elvben ellenőrzött appokat listázó Google Play Áruházból tölt le valamit a mobiljára. Két olyan szabadon elérhető alkalmazás is felbukkanat a piactéren, amelyekben a biztonsági kutatók egy okostelefonokon tárolt adatok után kémkedő trójai programot találtak.

A felhasználók többsége valószínűleg tisztában van azzal, hogy nem tesztelt webhelyekről származó alkalmazásokat nem szabad letölteni. De az ellenőrzött appokat tartalmazó Google Play Áruházban is javasolt az óvatosság.

A Kaspersky biztonsági szakértői ugyanis egy Necro nevű trójaira bukkantak, amely két alkalmazásban rejtőzik – számolt be a Computer Bild alapján a Blikk.

A Necro először 2019-ben jelent meg, és most egy továbbfejlesztett változatban is forgalomba kerül. Különösen az oroszországi felhasználók érintettek, de a trójai már csak ebben az országban csinál huncutságokat.

A két Google Play felületen is megjelent alkalmazás egyike, amelyben a Necro megtalálható, a „Wuta Camera Nice Shot Always” nevet viseli. Több mint tízmillió letöltése van, és a fejlesztők szerint a 6.3.7.138-as verzió óta megtisztították. Aki telepítette okostelefonjára az alkalmazást, mielőbb ellenőrizze, hogy biztonságos verziót futtat-e. Ha nem, az alkalmazást azonnal törölni kell, az eszközt pedig le kell szkennelni egy víruskereső programmal. A fontos jelszavakat is tanácsos kicserélni.

A másik alkalmazást, a "Max Browser-Private & Security"-t a Necro a 1.2.0-s verzió óta fertőzte meg. A Google most eltávolította az alkalmazást a Play Áruházból. Ugyanezt kell tennie annak a több mint egymillió okostelefon-tulajdonosnak is, akinek a készülékén megtalálható a fertőzött alkalmazás.