Nyitókép: MNB/YouTube

Virág Barnabás: nem lehet hátradőlni, hosszú az infláció árnyéka

Infostart
2024. szeptember 24. 16:25
A Monetáris Tanács elkötelezett a dezinfláció folytatása és az inflációs cél fenntartható elérése mellett – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Monetáris Tanács alapkamatdöntése után tartott tájékoztatóján.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

A legutóbbi, augusztusi kamatdöntő ülésen a testület még az alapkamat tartására szavazott, de Virág Barnabás MNB-alelnök az ülést követő tájékoztatón azt mondta, bár a grémium a monetáris lazítás átmeneti szüneteltetése mellett döntött, a következő időszakban tér nyílhat a kamatkondíciók további, óvatos mérséklésére.

A mostani döntés után tartott tájékoztatóján Virág Barnabás kiemelte, hogy a makrogazdasági kilátások javultak. Az egyik fontos tényező, hogy az amerikai Fed és az Európai Központi Bank is mérsékelte a kamatkondíciókat, így a külső környezet némileg lazábbá vált. Ennek ellenére a Monetáris Tanács szerint továbbra is óvatos megközelítés indokolt, mert az lesz az alelnök szerint a kulcskérdés, hogy ezek a döntések milyen hatást gyakorolnak a feltörekvő piacokra.

"Inflációs kép nem változott, 2025 elejétől folytatódhat a dezinfláció" – mondta Virág Barnabás, de hozzátette, a tranzakciós illeték emelése miatt némiképp felfelé módosították az előrejelzést. E szerint az infláció idén 3,5-3,9 százalék között, 2025-ben 2,7-3,6 százalék között, 2026-ban 2,5-3,5 százalék között lehet.

A magyar gazdaság pedig a mostani becslés szerint 2024-ben 1,0-1,8 százalékkal, 2025-ben 2,7-3,7 százalékkal, majd 2026-ban 3,5-4,5 százalékkal bővül. Az MNB alelnöke hozzátette, a külső egyensúly mérlegének a javulása folytatódik, idén 2 százalékos szufficitre számítanak, ami nagy előrelépés a tavalyi 8 százalékos deficithez képest.

"Az infláció augusztusban ismét csökkent és a jegybanki toleranciasávba került, és szeptemberben várhatóan tovább csökken. Közelebb kerülünk a célhoz, de októbertől átmeneti emelkedés következik" – mondta, és közölte, az infláció árnyéka hosszú, mert a fogyasztási és beruházási döntésekre gyakorolt hatása továbbra is erőteljes.

Azt is jelezte, hogy a jegybank az árstabilitás elérésével és a pénzügyi piac stabilitásának a fenntartásával tud a leghatékonyabban hozzájárulni a gazdasági szereplők fokozott óvatosságának oldódásához, egyben a gazdasági növekedés beindításához. Azt is kiemelte, hogy a változékony pénzpiaci folyamatok, a geopolitikai feszültségek továbbra is óvatos és türelmes megközelítést tesznek szükségessé a monetáris politikában.

A tanács a döntéskor négy szempontot mérlegelt:

  • Inflációs helyzetkép: folytatódott a dezinfláció
  • fejlett piaci kamatok: csökkentett a Fed és az EKB
  • országkockázati megítélés: enyhe javulás történt
  • bizalom a gazdasági szereplők között: fokozatos erősödés látható

Mindez együtt Virág Barnabás szerint a kamatkondíciók óvatos mérséklését tette lehetővé.

"Nem dőlhetünk hátra, továbbra is óvatos és türelmes monetáris politika szükséges, és a Monetáris Tanács továbbra is adatvezérelten, hónapról hónapra dönt" – jelentette ki.

Egy kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy ezúttal is a tartás és a 25 bázispontos csökkentés volt a testület napirendjén, és végül a tanács egyhangúlag döntött az alapkamat mérséklése mellett.

Arról is beszélt, hogy a befektetői hangulat javul, a munkaerőpiac viszont elkezdett enyhülni. Erőteljes reálbér-növekedés van, ez a következő időszakban lassulhat, de erős marad, 4-5 százalék közül lehet a következő években, és ez fontos bázisa lehet a lakossági fogyasztás emelkedésének, így a gazdaság növekedésnek is.

"A Monetáris Tanács elkötelezett a dezinfláció folytatása és az inflációs cél fenntartható elérése mellett" – hangsúlyozta Virág Barnabás, és jelezte, jelenleg nincs olyan tényező, amely indokolná az alapkamatpálya elmozdulását, de továbbra is kiemelten figyelik az inflációs kilátásokat, az ország kockázati megítélését és a pénzügyi piaci stabilitást.

Az idén még várható kamatcsökkentések számáról azt mondta, ezt majd havonta eldönti a tanács, de továbbra is a tartás és a 25 bázispontos csökkentés lehet az opció. Kérdésre válaszolva elmondta, a gazdasági előrejelzésekben nem kalkuláltak a visszatartott uniós források kifizetésével, ha beérkezik, az tovább javíthat a képen.