Nyitókép: Pixabay

Fordulat a "tejháborúban", nagy a tét

Infostart / MTI
2024. szeptember 23. 19:37
Az EU-nak elege lett a "kialakulóban lévő mintából".

Az Európai Bizottság konzultációs kérelmet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amelyben kifogásolja, hogy Kína szubvencióellenes vizsgálatot indított az EU-ból származó egyes tejtermékek behozatala ellen - jelentette be a brüsszeli testület hétfőn.

Kína a múlt hónapban vizsgálatot indított az EU egyes tejtermékekre vonatkozó mezőgazdasági támogatásai ellen. Peking a 10 százaléknál magasabb zsírtartalmú folyékony tej és tejszín valamint az EU-ból származó különböző típusú sajtokra vonatkozó támogatások ellenőrzését helyezte kilátásba. A vizsgálat az EU közös agrárpolitikája, valamint egyes nemzeti és regionális programok keretében nyújtott támogatásokra irányul. A Európai Bizottság biztos abban, hogy ezek a támogatási rendszerek teljes mértékben összhangban vannak a nemzetközi szabályokkal, és nem okoznak kárt a kínai tejiparnak - olvasható a testület sajtóközleményében.

Az EU lépését "az a kialakulóban lévő minta indokolta", miszerint

Kína rövid időn belül kereskedelmi védelmi intézkedéseket kezdeményez, amelyek megkérdőjelezhető állításokon és elégtelen bizonyítékokon alapulnak.

"Hétfőn a WTO-nál megtámadtuk Kína szubvencióellenes vizsgálatát az uniós tejtermékek ellen. Meggyőződésünk, hogy az uniós tejipari export nem okoz kárt a kínai tejiparnak. Megvédjük az uniós termelőket a kereskedelmi védelmi eszközökkel való visszaélésekkel szemben, valamint a szabályokon alapuló kereskedelmet" - írta hétfőn az X-en közzétett bejegyzésében Valdis Dombrovskis az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős biztosa.

A bizottság hétfői bejelentése a WTO vitarendezési eljárásának első lépését jelenti. Ha a konzultáció nem vezet kielégítő megoldáshoz, az EU kérheti, hogy a WTO hozzon létre egy külön panelt, amely dönt majd a vizsgálat megindításáról.