Nyitókép: d3sign/Getty Images

Fontos üzenet a hazai bankkártya-tulajdonosoknak

Infostart
2024. szeptember 19. 04:47
Nemcsak az elfogadóhelyek száma nőtt, hanem a kártyás fizetések száma is száguld.

Jelentősen növekedett a bankkártyás fizetést elfogadó kereskedők száma, valamint a korábbinál nagyobb mértékben csökkent a készpénzfelvételek száma is. Az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok száma szintén nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

2024 második negyedévében a kártyás fizetések értéke 10 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest az MNB adatai szerint – írja a Pénzcentrum. Mindeközben a kártyás fizetési tranzakciók száma is növekedett, azonban a 2024 január-márciusi 11,5 százalékhoz képest kisebb arányú, 10,7 százalékos emelkedést mutatnak az adatok. A készpénzfelvételek száma éves összehasonlításban 3,5 százalékkal csökkent, míg a január-márciusi időszakban 2,4 százalék volt a csökkenés. A készpénzfelvétek értéke továbbra is kevesebb, mint fele a kártyás vásárlásokénak (48 százalék).

A vállalkozások elektronikus fizetés iránti növekvő elköteleződését mutatja, hogy az előző negyedévhez képest nagyobb arányban bővült az elfogadóhelyek száma, mind a fizikai kereskedők (az első negyedév 3,8 százalékos éves növekedéséhez képest április-júniusban 5 százalékkal), mind az internetes kereskedők esetében (20 százalékos növekedés az első negyedévben, míg 21,5 százalék a másodikban az előző év azonos időszakaihoz képest). Az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok száma pedig a második negyedévben 7 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, ami szintén kis mértékű növekedés az első negyedévben jelzett változáshoz (6 százalék) képest.

Az OTP Bank is hasonló tendenciákat észlelt: saját adatai szerint az idei második negyedévben az országos adatoknál nagyobb mértékben, 11,5 százalékkal nőtt a POS-terminálok száma. A SimplePay Telefonos POS-t használó vállalkozások száma pedig 23 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az MNB adatai szerint a mobillal történő fizetés is folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend. 2024 második negyedévében 27,5 százalékkal több kártya költözött a mobilunkba a 2023-as év azonos időszakához képes, és egy év alatt 38 százalékkal emelkedett a mobiltárcába regisztrált kártyák száma. Az ezekkel végrehajtott tranzakciók száma 32 százalékkal, értéke pedig 36 százalékkal bővült az előző év ugyanezen időszakához képest.