Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Újabb csapást mérnek az EU-ban a dohányosokra

Infostart
2024. szeptember 17. 10:53
Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat, sőt, az elektromos dohánytermékeket is, függetlenül attól, hogy van-e bennük nikotin.

Az Euronews által látott, kiszivárgott tervezet szerint az Európai Bizottság javasolni fogja a dohányzási tilalmak kiterjesztését. Ma, kedden dönthetnek erről.

A tervezet legújabb változata (amely elfogadása előtt még változhat)

a nyilvános közösségi tereket nemcsak a cigarettafüsttől, hanem mindenféle aeroszoltól is meg kívánja tisztítani, tükrözve az új dohánytermékek,

például a vape-ek által jelentett egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos növekvő aggodalmakat. A Bizottság iránymutatásai jogilag nem kötelező érvényűek.

A javaslat így kiterjed a hevített dohánytermékekre, valamint a nikotint tartalmazó és a nikotinmentes e-cigarettákra és más dohányzáspótló, füstöt vagy aeroszolt eregető eszközökre is.

A javaslat egyik legfontosabb eleme az, hogy a dohányzási tilalmat kiterjesztenék a szabadban lévő közösségi terekre is. Az új iránymutatás szerint a vendéglátóhelyek, például éttermek, kávézók és bárok szabadtéri vagy félig szabadtéri területeinek is dohányfüstmentes övezetekké kell válniuk.

A szöveg szerint a tömegközlekedési csomópontokban (beleértve a buszmegállókat és a repülőtereket is), valamint a munkahelyekhez, kórházakhoz és idősotthonokhoz kapcsolódó kültéri területeken is tilos lenne a dohányzás. A tiltás vonatkozna az olyan szabadidős létesítményekre, ahol gyerekek tartózkodhatnak, beleértve a nyilvános játszótereket és a vidámparkokat, az uszodákat, állatkerteket, valamit az oktatási helyiségeket is.

A lap emlékeztet arra, hogy Magyarországon ezek közül sok helyen már most is tilos a dohányzás, a buszmegállóktól kezdve a játszótereken át az oktatási helyiségekig. A vendéglátóhelyek teraszain viszont most gond nélkül lehet dohányozni, legalábbis akkor, ha a hely tulajdonosa sem tiltja meg ezt.

A Bizottság eredetileg januárban tervezte kihirdetni a javaslatát, ezt azonban elhalasztották. A dohánytermékek adóztatásáról szóló uniós irányelv reformja szintén késik, most úgy néz ki, hogy 2025-ben jön csak a tervezet.