Nyitókép: Pixabay

Itt tart a Napenergia Plusz Program

Infostart / MTI
2024. szeptember 15. 07:00
Már több mint 20 ezer család telepíthet napelemet és energiatárolót a támogatásnak köszönhetően.

Meghaladta a húszezret a támogatott kérelmek száma a modern napelemes rendszerek létesítésére ösztönző pályázaton - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A nyertes háztartások összesen több mint 82 milliárd forint állami hozzájárulással válnak képessé a zöldenergia saját célú termelésére és tárolására. A nyári keretemelésnek köszönhetően már most az eredetileg kalkuláltnál mintegy harmadával több háztartás beruházásait segíti a népszerű program - olvasható a tárca közleményében.

Azt írták, hogy a jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is.

A kormány a Napenergia Plusz Programban ingatlanonként legfeljebb 5 millió forint támogatást kínál a családok számára napelem és energiatároló beszerzéséhez és telepítéséhez. A fejlesztések fokozzák a háztartások önellátási képességét, csökkenthetik áramszámláikat. A megtermelt zöldenergia eltárolása és helyi felhasználása mérsékli a villamosenergia-hálózat terhelését. A program megerősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai ellátás biztonságát - hangsúlyozták.

Az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére az eredeti keretösszeget a nyáron 30 milliárd forinttal, 105,8 milliárd forintra emelte meg a kormány. A támogatott családok eddig átlagosan közel 4,1 millió forint állami forrást igényeltek fejlesztéseikhez. A nagyarányú keretemelés jóvoltából akár több mint 25 ezer modern napelemes rendszer létesítési költségeinek kétharmadát vállalhatja át a Napenergia Plusz Program - olvasható a közleményben.

Szeptember elején több mint 280 ezer háztartási méretű naperőmű üzemelt Magyarországon. A Napenergia Plusz Program hasznosan szolgálja a további gyarapodást. A támogatási lehetőség révén a kisebb napelemes rendszerek száma belátható időn belül eléri a 300 ezret. 2010 végén ezekből kevesebb mint 300 működött belőlük hazánkban. A pályázat érdemben hozzájárul ahhoz is, hogy az elmúlt két évhez hasonlóan idén is 1 gigawatt feletti mértékben bővüljön a magyarországi napenergia kapacitás.

Kiemelték, hogy a hazai naperőművek aránya tavaly a világon a harmadik, Európában pedig a második legmagasabb volt az áramtermelésben. Az időjárásfüggő megújulók rugalmasabb rendszerbe illesztésének legfontosabb eszköze az energiatárolás elterjesztése.

A kormány a jelenleg futó programokban összesen 230 milliárd forinttal támogatja a magyar családokat és vállalkozásokat a zöldenergia termelésében és tárolásában - áll a közleményben.