Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

A két legnagyobb magyar vállalat külföldi sikerei

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. szeptember 2. 18:48
Újabb pozíciókat szerzett Szlovéniában az OTP és a Mol – tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Bledi Stratégiai Fórumról jelentkezett be a Facebook-oldalán. A tárcavezető beszélt az Európai Unió nyugat-balkáni bővítéséről is.

Magyarország és Szlovénia gazdasági együttműködése még soha nem volt olyan sikeres, mint most – mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, meghaladta a 4 milliárd eurót, és az idei esztendő első felében újabb jelentős növekedést tudtunk regisztrálni. Magyarország legnagyobb bankja, az OTP immáron a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezik itt Szlovéniában. Két szlovén leánybankja egyesült egymással, ez egyébként a szlovén gazdaságtörténet egyik legnagyobb banki egyesülése volt.

Ugyanígy büszkék vagyunk arra, hogy a MOL több benzinkút felvásárlásával, az itteni üzemanyag-kereskedelmi piacon a második helyen áll. Így tehát a két legnagyobb magyar vállalat piacvezető, illetve második pozícióba tudott kerülni a saját iparágában, itt Szlovéniában – emelte ki Szijjártó Péter.

A két ország egyetért abban is, hogy a bővítés meghatározó fontosságú az Európai Unió jövőjét illetően – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Mint mondta: mindkét ország meg van arról győződve, hogy az Európai Uniónak legalább annyira érdeke a Nyugat-Balkán térségének integrálása, mint fordítva. Az Európai Unió nem lehet komplett, nem lehet erősebb, nem lehet ellenállóbb a válságokkal szemben a jövőben, hogyha nem bővül, hogyha nem tudjuk integrálni a Nyugat-Balkán országait – fejtette ki a miniszter.

A nyugat-balkáni bővítésben kulcsszerepe van Szerbiának, és ezt Európa nyugati, illetve északi részének is be kell látnia – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szijjártó Péter Szlovéniából
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást