Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

A korábbinál rosszabb kukoricatermésre számítanak a gazdák az idén

Infostart
2024. augusztus 22. 07:49
Míg a július 15-i kezdőnappal indult 29. héten csaknem 10 ezer, a 30. héten 18,6 ezer, addig a 31. héten már csaknem 29 ezer hektárral emelkedett az aszálykárra bejelentett területek nagysága, amely így augusztus elejére összességében elérte a 75 ezer hektárt – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Az országos helyzet mint a számokból látható egyáltalán nem biztató – idézte a kemma.hu beszámolóját az agroinform.hu. A portál ehhez hozzá tette még, hogy Feldmann Zsolt szerint a 2022-es aszályos év ugyanezen időszakában már több mint egymillió hektár aszálykárt regisztráltak az elektronikus bejelentőfelületen, ugyanis két éve nemcsak a tavaszi, hanem a vegetációs időszak korábbi szakaszában már az őszi kultúrák is számottevő kárt szenvedtek el.

Komárom-Esztergom vármegyében egyelőre még nem számottevőek a gazdálkodóktól az aszálykár visszajelzések. A kárbejelentések a vármegyei kormányhivatal illetékes főosztályához futnak be, így leginkább – a beérkezett kérelmekből – ők látják a szárazság okoztak problémák területi eloszlását és nagyságát.

Ugyanakkor az agroinform.hu emlékzetet rá: a gazdák, és a mezőgazdasági vállalkozók jelentős része tisztában vannak azzal is, hogy a termelt kultúrákban tapasztalt károkat szeptember utolsó napjáig van lehetőségük bejelenteni, így sokan még kivárnak.