Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Belga céget vásárolt fel a Richter, és nemzetközi szinten is komoly tervei vannak

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. augusztus 6. 17:06
Az első hat hónap bevételi adatai alapján stabil és egyenletes a Richter Gedeon Nyrt. növekedése, új fogamzásgátló készítményük pedig húzótermék lett Európában és az Egyesült Államokban – mondta a vállalat vezérigazgatója az InfoRádióban. Orbán Gábor arról is beszélt, hogy nőgyógyászati kutatóbázist hoznak létre, hogy hosszabb távon is eredeti készítményekkel tudjanak javítani a betegek életminőségén.

Csaknem 420 milliárd forint lett a Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele 2024 első félévében, ami másfél százalékkal magasabb az egy évvel korábbi adatnál. A gyógyszeripari vállalat az év első hat hónapjában 103,4 százalékkal több, 138,2 milliárd forint adózott eredményt ért el. Négyből három üzletág erős, két számjegyű növekedést ért el idén a cégnél, emellett a második negyedévben már a generikus (General Medicines) üzletág is jelentős bővülést produkált. A jövedelmezőség valamennyi üzletágban javult és jó úton haladnak az éves célkitűzések teljesítése felé.

A Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta: hosszú idő után kedvezően alakult az árfolyamhatás, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, jó számokat hozó első félévük legyen. Hozzátette: egyedül az oroszországi piacon nem értek el növekedést, ami még az előző év technikai hatásainak a következménye.

Orbán Gábor megjegyezte: a vállalat termékportfólióját is a kiegyensúlyozottság jellemezte az év első hat hónapjában, különösen az újonnan bevezetett nőgyógyászati készítmények voltak nagyon keresettek.

A Richter endometriózisban egyre több beteget szolgál ki Európa-szerte, amit fontos küldetésként tartanak számon a cégen belül.

Ugyanakkor fertilitásban voltak nehézségeik, megszaporodtak az ellátási gondok, és az első, erre utaló jelek már 2023-ban jelentkeztek. A vezérigazgató szerint 2024 alapvetően „az ellátási láncok éve”. A saját bőrükön tapasztalták meg, milyen az, amikor nehéz kiszolgálni a piacokat, de úgy gondolja, javulni fognak ezen a területen is a közeljövőben.

Az első félévben egy fontos akvizíciót is végrehajtott a Richter, amely felvásárolta az egyik, belgiumi székhelyű tőzsdei társaság többségi részét. Orbán Gábor elmondta: egy olyan cégről van szó, amellyel korábban partneri kapcsolatban álltak, de csődközeli helyzetbe került. Egy innovatív ösztrogén molekula kifejlesztésével szereztek hírnevet maguknak, a projektben már korábban is részt vett a Richter, amely a felvásárlás után egyedül folytatja a kutatómunkát. A vezérigazgató kiemelte: részsikereket már elértek, ugyanis

a fogamzásgátló készítményük már kikerült a piacra, ami jelenleg Európában és az Egyesült Államokban is a Richter „egyik húzóterméke”,

de további feladatok várnak rájuk a menopauzás, hormonpótlási indikáció felhasználási területén. A fejlesztési, törzskönyvezési és engedélyeztetési feladatok még hátravannak, ezt már a partnercég nélkül végzik majd.

Orbán Gábor nagy lehetőséget lát a menopauza kezelésére szolgáló termékben. Mint fogalmazott, az elmúlt húsz évben a hormonpótlás területét az a tendencia jellemezte, hogy az ösztrogénpótlással szemben komoly szakmai és laikus eredetű ellenállás alakult ki a hagyományos szintetikus ösztrogénmolekulák mellékhatásai következtében. A vállalat reményei szerint ezen tud változtatni ez az innovatív ösztrogén formula, amit a már említett, belgiumi székhelyű Mithra nevű cég fejlesztett ki.

„Úgy gondoljuk, ez a megoldás sokaknak jelent majd megkönnyebbülést, és ez által a hormonpótlás gyakorlata jobban elterjed majd.

Ugyanis nagyon sok betegség adódik abból, hogy az ösztrogénszint idősebb korban csökken”

– magyarázta a Richter vezérigazgatója.

Az említett ösztrogén nem természetes eredetű, mivel nem organoterápiás, extrakciós módszerrel állítják elő, hanem szintézis útján, ugyanakkor mindenben megfelel annak az ösztrogén molekulának, ami az emberi szervezetben is megtalálható. Ilyen ösztrogén egyébként a magzatban alakul ki.

Orbán Gábor a következő időszak lehetséges gazdasági eredményeivel kapcsolatban azt mondta, várakozásaik szerint a második félévben is elérik a célul kitűzött árbevételt és üzemi eredményt. Hozzátette: a belga cég felvásárlásával megszaporodtak a teendőik.

„Létrehozunk egy nőgyógyászati kutatási bázist, és ennek a felépítése, kialakítása lesz a következő nagy feladat. A célunk az, hogy ezzel a központtal és a megfelelő eszközparkkal a 2030-as években is eredeti készítményekkel tudjunk javítani az érintett betegek életminőségén” – vázolta a Richter legfontosabb terveit Orbán Gábor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Belga céget vásárolt fel a Richter, és nemzetközi szinten is komoly tervei vannak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást