Nyitókép: Pixabay

Otthonfelújítás: látványberuházásokra költene a többség

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2024. július 13. 16:30
Az ingatlantulajdonosok 52 százaléka mutat érdeklődést az energiahatékonyság növelését célzó állami lakásfelújítási konstrukció iránt – egyebek mellett ez derült ki az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából készített, 1000 fős kutatásból.

Az ingatlantulajdonosok több mint felét érdekli az energiahatékonyság növelését célzó új Otthonfelújítási program; a legtöbben a házak szigetelésében és az ablakok cseréjében gondolkodnak – mondta az InfoRádióban Bohus Péter, az otpotthon.hu PR-vezetője az OTP Bank megbízásából készített kutatásról.

A felmérés szerint a lakástulajdonosok több mint 50 százaléka tervezi, fontolgatja azt, hogy bizonyos mértékben korszerűsíteni fogja az ingatlanát. Ezek többnyire inkább látványberuházások – jegyezte meg a szakértő –, például a válaszadók 77 százaléka tervez tisztasági festést, míg 44 százalékuk a villamossági vezetékek felújításában gondolkodik, illetve valamilyen belső dizájn megváltoztatásában.

Az energetikai felújítást tervezők 41 százaléka az ablakcserét, 39 százalékuk a szigeteléscserét emelte ki, minden ötödik válaszadó pedig „komolyabb”, mondjuk napelem-, hőszivattyú- vagy más energiahatékonysági beruházást fontolgat – ismertette Bohus Péter.

A július elsején indul otthonfelújítási program kapcsán elmondható, minél fiatalabb valaki, annál inkább szempont nála az energetikai- vagy lakásfelújítás, az életkor előrehaladtál pedig egyre csökken ez a kedv: a kutatásban részvevő 70 év fölöttiek közül már csak 15 százalék nyilatkozott úgy, tervezi korszerűsíteni az ingatlanát – tette hozzá az otpotthon.hu munkatársa.

Régiós összehasonlításban a Dél-Alföldön élők elsősorban a szigetelésben gondolkodnak, míg a közép-dunántúliak esetében az ablakcsere örvend népszerűségnek. A napelem és hőszivattyú Észak-Magyarországon „vezet” a többi régióhoz képest. A felmérésből az is kiderül, alapvetően a Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön terveznek legkevésbé felújítást az emberek.

Azok a járások magasabb összegű támogatást kapnak majd, amelyek jövedelme az országos átlag 75 százalékánál alacsonyabb. Ez motiválhatja az utóbbi két területen élőket is abban, hogy energiahatékonysági fejlesztésekbe kezdjenek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Otthonfelújítási: ki gondolná, hogy milyen eltérőek a szempontok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást