Nyitókép: Pexels.com

Ennyit spórolhat egy háztartás, ha belevág az aktuális napelemes programba

Infostart
2024. június 26. 05:12
A számokból kiderült, hogy ha valaki a napelem rendszerbe fektetett összeget állampapírba invesztálná, a végére ugyanígy jönne ki.

A hazai átlagfogyasztás alapján egy, a Napenergia Plusz Programba belépő, napelemekkel és energiatároló akkumulátorokkal felszerelt hazai háztartás éves szinten 2802 kilowattóra áramot táplál be a hálózatba, és 777 kilowattórát vásárol, ami alapján évente 14 670 forint villanyszámlát fizet - írja a G7.hu kalkulációja nyomán a hvg.hu.

Ehhez a portál a kilowattóránkénti 5 forintos betáplálási díjat és a rezsicsökkentett határon belül eső, kilowattonként 36,9 forintos áramdíjat, azaz a bruttó elszámolást vette alapul.

Akinek nincs akkumulátor a rendszerében, az többszörös díjjal számolhat. A portál által idézett szakértő szerint ilyen esetben a háztartási kiserőmű 4541 kWh áramot termelne be a hálózatba, és 2261 kWh áramot vételezne, ez pedig éves szinten 60 726 forintnyi villanyszámlát eredményezne.

A lap arra a következtetésre jut: a program lényege, hogy aki napelemes rendszert telepít, az lényegében kap érte egy ingyen akkumulátorcsomagot.

Aki nem telepít napelemet, annak az éves átlagos áramszámlája 172 ezer forint körül alakul. Ha belevág a programba, 1,3-2 millió forintos beruházással évente 157 ezerrel, havi szinten nagyjából 13 ezerrel csökkentheti áramszámláját. Hozzáteszik,

ha valaki állampapírba fekteti a beruházási összeget, akkor körülbelül ugyanide jut.

Az új napelemes programban a legutolsó, május közepi adatok szerint még nem merült ki a pályázati keret: az említett időpontig 11 ezer háztartásnak ítéltek meg 45 milliárd forintnyi támogatást az összesen 75 milliárd forintos keretből.