Nyitókép: Getty Images/ Craig Hastings

Trónfosztás történt a budapesti albérletpiacon – itt vannak a legfrissebb árak

InfoRádió
2024. január 30. 03:40
A fővárosban többé nem az V. kerületben bérelhetünk legdrágábban lakást, de vannak kerületek, ahol ennek a feléért is kivehetünk egy albérletet.

Már novemberben is látható volt az ingatlan.com lakbérindex adatai alapján, hogy a korábbi dinamikus albérletár-növekedés után stagnálásnak indultak a bérleti díjak – nyilatkozott az InfoRádióban Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Elmondta, decemberben országosan 0,2, Budapesten viszont 0,7 százalékkal csökkentek az átlagos albérletárak.

Januárban viszont új lendületet kapott az albérletpiac, nemcsak a kínálat nőtt éves összevetésben 15 százalékkal, hanem a fővárosi bérleti díjak átlaga is elérte a negyedmillió forintot. Kiemelte, ez mindenképpen azt jelzi, hogy a korábbi kifulladásnak vége, legalább is ami az árakat illeti, és

az infláció okozta keresetnövekedés újabb lehetőséget teremtett a tulajdonosoknak, hogy átárazzák a piacra kerülő kiadó lakásaikat.

Vidéken a nagyvárosok egyrészt egyetemvárosként, másrészt ipari beruházási központként is funkcionálnak, így nem meglepő, hogy Budapest után a legdrágább bérleti díjakkal Debrecen, Győr és Székesfehérvár rendelkezik.

A fővárosi negyedmilliós átlagos havi bérleti díj után Debrecen a következő a sorban 200 ezer forintos átlaggal, de Győr sem marad el sokkal, ahol átlagosan havi 190 ezer forintot kell fizetni havonta egy-egy kiadó lakásért. Szegeden az átlag 140 ezer forint, viszont valószínűleg ez a város fog a piacon leginkább fölértékelődni az oda költöző elektromosautó-gyár miatt.

A budapesti kerületeknél "trónfosztás" történt, egy évvel ezelőtt még az V. kerület és a belváros dominált átlagos havi 350 ezer forintos bérleti díjával.

Most viszont ugyanezzel az árfekvéssel a II. kerület vette át a vezetést, az V. kerületben pedig valamelyest csökkentek az árak, körülbelül 10 százalékkal, 320 ezer forintra.

Balogh László elmondta, a II., V. és I. kerületek a maguk 300 ezer forint feletti átlagukkal meglehetősen drágának számítanak, összevetve a X., XX. és XXI. kerületekkel, ahol ennek szinte a feléért, 160-180 ezer forintért is lehet bérelni. Leszögezte, mindez azt mutatja, hogy mindenki találhat a fővárosban a pénztárcájának megfelelő lokációt, mindössze az elhelyezkedésben kell kompromisszumot kötni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Albérletárak ingatlan.com Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást