Nyitókép: Pixabay

Ha kávézik, most végre jó hírt kapott

Infostart
2024. január 30. 06:50
Arabica kávéból fogy a világon a legtöbb, éppen ezért lenne különösen fájdalmas, ha a klímaváltozás miatt visszaszorulna, eltűnne.

Az arabica a világ legnépszerűbb kávéfajtája, azonban kevésbé ellenálló a különböző hatásokkal, például a klímaváltozással szemben, mint a második helyezett robusta - írja a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányról a HVG. Az olaszország Udine-i Egyetem kutatói fontos áttörést értek el: elkészítették az arabica eddigi legteljesebb genetikai térképét, mellyel új bepillantást lehet nyerni a fajta genetikai titkaiba.

Ennek több pozitív hozadéka is lehet: egyrészt olyan kávénövényeket lehet nemesíteni, amelyek

ellenállóbbak a klímaváltozással szemben, másrészt, gazdagabb ízvilágú kávékat is eredményezhet mindez, tehát duplán jól járnak a kávékedvelők.

A természettudományos folyóiratban publikált tanulmány a legújabb DNS-szekvenálási technológiával tárta fel az arabica kávéfajta genetikai felépítését - sosem látott részletességgel. Ennek a tudásnak a birtokában a kutatók jobban megismerhetik a fontos géneket, melyek az ital édeskés, lágy ízét biztosítják - számol be a felfedezés fontosságáról a BBC.

A lap megjegyzi, a kávétermelők új, különleges ízű, aromájú fajtákat fejleszthetnek, és olyanokat, amelyek jobban tolerálják a rosszabb termesztési körülményeket.

A brit hírügynökség azt is megjegyzi, az arabica főként hegyvidéken terem, és a világ kávéfogyasztásának körülbelül 60 százalékát ez a fajta teszi ki. Viszont a klímaváltozás hatásait már most érzik a kávétermelők, a cserje ugyanis érzékeny az emelkedő hőmérsékletre és a változó csapadékeloszlásra.