Nyitókép: Pexels.com

Megállíthatatlanul drágul az egyik közkedvelt élelmiszer

Infostart
2024. január 16. 06:25
Rossz évek állnak a spanyol olívaolaj-ipar mögött, a gazdálkodók egyenesen drámainak titulálták a helyzetet. A spanyol kormány igyekszik menteni, ami menthető.

A világ első számú olívaolaj-termelő országában, Spanyolországban több mint 165 százalékkal drágult az olívaolaj az elmúlt 3 évben, elsősorban a száraz időjárásnak köszönhetően - írja a European Supermarket Magazine beszámolója alapján a Portfolio.

2023 decemberében a spanyol olívaolaj ára 54,6 százalékkal emelkedett az előző év decemberéhez képest, amit az aszály okozta terméskiesés és a termelés visszaesése táplált.

Ez három év alatt 165,5%-os kumulatív áremelkedést jelent.

A spanyol mezőgazdasági minisztérium által közzétett adatok szerint az elmúlt évek aszályos időjárása miatt megbénult a betakarítás, és a 2023/2024-es szezonban az előrejelzések szerint mindössze 765 300 tonna lehet a termés. Bár ez 15%-os javulást jelent az előző évhez képest, még mindig 34%-kal marad el az elmúlt négy év átlagától.

A lap azt írja, csökkennek az olívaolaj-tartalékok is, a mostani szezont 43 százalékkal alacsonyabb szinten kezdik, mint az előző évit, és 52 százalékkal az átlag alatt. A spanyol termelők példátlannak nevezték a helyzetet, a két egymást követő, történelmileg alacsony termelést hozó évet pedig egyenesen drámainak.

A spanyol kormány, reagálva a válsághelyzetre, ideiglenesen 5 százalékra csökkentette az olívaolaj áfáját,

és ígéretet tett arra, hogy a következő hónapokban teljesen le fogja csökkenteni azt.

Az áremelkedés közvetlen oka a kínálat csökkenése, más tényezők, például az infláció és a világpiac dinamikája is szerepet játszanak - írja a lap. A spanyolországi olívaolaj-termelés az EU termelésének 70 százalékát, a teljes világtermelésnek pedig 45 százalékát teszi ki. Az országban 2,75 millió hektárnyi olajfaültetvény található, a termelés 80 százaléka Andalúziában, az ország déli részén összpontosul.