Nyitókép: tampatra/Getty Images

Fontos elszámolási változások a napelemeknél – itt vannak az új szabályok

Infostart
2024. január 9. 05:05
Fontos szabályok léptek hatályba 2024. január elsején a háztartási méretű kiserőművek elszámolásánál, mert a két ünnep közt megjelent kormányrendelet tisztázta az összes részletszabályt

Fontos kormányrendelet jelent meg december 29-én este, és egy január 5-i minisztériumi tisztázó válasszal együtt ezek megerősítik azt a főszabályt, hogy aki tavaly szeptember 7-ig bejelentette háztartási méretű napelem-telepítési szándékát, még az éves szaldóelszámolási rendszerbe kerül az üzembe helyezéstől számított tíz évig, ha 2026-ig üzembe helyezi a rendszert – írja a Portfolio.

A portál összegzése szerint a kormányrendelet a következő szabályokat módosította, illetve pontosította:

  • Éves mellett megjelent a havi szaldóelszámolási kategória is. A betáplálási stop/zárolt körzet miatt nem esik el a szaldóelszámolástól és havi szaldóban maradhat az, aki eddig is abban volt, merthogy egyes – jellemzően nem lakossági – felhasználók üzemelő háztartási méretű kiserőműveinek elszámolása a velük szerződött villamosenergia-kereskedővel korábban létrejött megállapodásuk szerint nem éves, hanem havi szaldó alapján történt, ez így maradhat már a tizedik üzemév végéig.
  • Azt is pontosították, hogy a szaldóelszámolás a tíz év letelte után mindig hónap végén ér véget, így kap néhány nap, esetleg néhány hét pluszt a fogyasztó, attól függően, hogy mikor jár le a 10 éves időszaka a hónapon belül.
  • Lényeges engedményt kaptak a rendszerbővítést végrehajtók: maradhatnak tíz évig az éves szaldóban, ha 2023. szeptember 7-ig bejelentették a kapacitásbővítést, és 2026. január 1-ig üzembe helyezik a megnövelt kapacitású rendszert. Eddig a rendszerbővítés esetén az volt a szabály, hogy a bővített rendszer üzembe helyezésével átkerült volna a teljes rendszer a bruttó elszámolásba.
  • Nem bukja a tíz évig éves szaldó elszámolást az, aki tárolót telepít, vagy invertert cserél, esetleg rendszerméretet csökkent.
  • Rögzíti a jogszabály, hogy kik kerülnek a bruttó elszámolási rendszerbe, és havi lesz az elszámolási gyakoriság a profil elszámolásúaknak. Főszabály szerint azok kerülnek ide, akik tavaly szeptember 7. után jelezték az elosztójuk felé a napelem-telepítési szándékukat, illetve 2026. január 1. után fejezik be a (bővített) rendszer üzembe helyezését, illetve azok, akiknél már letelt az üzembe helyezéstől számított tíz év. A bruttó elszámolás lényege az, hogy ha betáplálás történik a hálózatba, akkor azt elosztói körzettől függően bruttó 5 forint körüli áron kell átvennie az elosztónak.
  • Megnyílt az út a (céges) hmke-k esetén a betáplált villamos energia piaci szereplő felé történő értékesítésére, így ha kapnak jobb ajánlatot, akkor a bruttó 5 forintnál többet is kaphatnak az áramért.