Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Készül az új magyar iparstratégia - ezek az ország kitörési pontjai

Infostart
2023. november 21. 09:16
A hazai gazdaság kibocsátásának növelése érdekében jövőre számos új, az ipart segítő fejlesztési program indul majd – közölte Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár.

A magyar gazdaság ipari és technológiai fejlődési lehetőségeit vázolták fel és elemezték a Makronom Intézet hétfői konferenciáján. Az előadók többsége szerint főként a fejlett élelmiszer-gazdaságban, a korszerű gyógyszeriparban, a járműgyártásban, az elektromos iparban és azon belül is az akkumulátorgyártásban rejlenek még jelentős kiaknázható potenciálok a gazdasági kitörés szempontjából – írja a vg.hu.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár arról számolt be az eseményen, hogy már készül a kormány iparstratégiája, amely reményeik szerint nagy lendületet ad majd az érintett szektoroknak. Előadásában arról is beszélt, hogy a gazdaság kibocsátásának növelése érdekében 2024-ben több új, az ipart segítő fejlesztési program indul majd. A kormány célja, hogy a beruházási ráta továbbra is 30 százalék körül maradjon.

Elmondása szerint az ország számára egyebek mellett gazdasági kitörési pontokat jelenthet

a fejlett élelmiszergazdaság, a korszerű gyógyszeripar, a járműgyártás, az elektromos ipar, benne az akkumulátorgyártás.

Az államtitkár szerint fontos, hogy a beáramló működő tőke magas szinten maradjon és ezzel együtt a hazai cégek külföldi befektetései is bővüljenek. Hozzátette: az elmúlt 30 év sikeres volt az ipar fejlesztése terén, a következő időszakban azonban jelentős, új geopolitikai kihívásokkal kell majd megküzdeni. Figyelmeztetett, hogy Magyarország energetikai függősége jelentős, ezért

minél előbb át kell állni a zöld energiára, ezzel is növelve az ellátásbiztonságot, továbbá elengedhetetlen a digitalizáció további fejlesztése.

Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár pedig arról beszélt a konferencián, hogy a kormány intézkedései révén több csapdahelyzetet is sikerült elkerülnie az országnak. Megemlítette az energiacsapdát, a magas infláció előidézte kamatcsapdát és fogyasztási csapdát is, melyek ellen meglátása szerint átgondolt döntésekkel tudták felvenni sikerrel a harcot. Kiemelte, hogy Magyarország kikerült a technikai recesszióból, és az idei harmadik negyedévben már valamelyest elkezdett bővülni a hazai gazdaság.