Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Itt a friss döntés az alapkamatról

Infostart
2023. november 21. 14:03
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben mérsékelte.

Virág Barnabás MNB-alelnök a minap már egyértelmű utalást tett arra, hogy az októberihez hasonló, 75 bázispontos kamatcsökkentésre lehet számítani, így biztosra lehetett venni az alapkamat 11,5 százalékra csökkentését. Az alelnök arról is beszélt, hogy év végére 11 százalék alá csökkenhet az alapkamat, és egyszámjegyű lehet 2024. februárra a jelenlegi adatok alapján.

Elemzők szerint jövő tavaszig hasonló ütemben csökkenhet a kamat.

Virág Barnabás délután online háttérbeszélgetés tart a monetáris politika aktuális kérdéseiről, a jegybank gazdaságértékeléséről - az elhangzottakról külön cikkben számolunk majd be.

Az MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását. A monetáris szigorítást októberben más eszközökkel folytatta a jegybank, a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki betéti tenderek kamatát 18 százalékra emelte, majd azt májustól minden kamatdöntő ülésen 100 bázisponttal csökkentette. Szeptemberben 11 hónap után ismét az alapkamat vált az effektív jegybanki kamattá, és szimmetrikussá vált a kamatfolyosó az alapkamat körül.