Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kitűnő évjáratra számítanak a balatoni borrégió borászai

Infostart
2023. augusztus 29. 17:02
Borászok szerint szerint a csapadékos idő feladta a leckét, de várhatóan jó lesz az idei szőlőtermés

Kiváló évjáratra számít a balatoni borrégió két fiatal borásza, a Veszprémi Érseki Pincészetet 2020 óta főborászként vezető Benesch Antal, valamint a 90 hektár szőlőt művelő Bujdosó család harmadik generációjának tagja, Bujdosó Ferenc. Mindketten a tradíció és az innováció ötvözésében hisznek.

Az Érseki Pincészet főborászának egyik célja például, hogy új borokkal bővítse kínálatukat – mindezt a mostanihoz hasonló, magas minőségben.

„Nem indult egyszerűen a 2023-as év, hiszen nagyon csapadékos és fülledt volt az idő, emiatt a szőlő gombás betegségeinek megelőzésére fokozottan oda kellett figyelnünk. Azt gondolom, hogy mindent megtettünk az ültetvény védelme érdekében, fehér szőlőink nagyon jól tudtak aromásodni, így – ha szép napos lesz az ősz – várhatóan jó lesz az idei termés” – mondta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

Az érsekség – illetve jogelődje, a Veszprémi Püspökség – 1277 óta foglalkozik szőlészettel és borászattal, ma már két, saját tulajdonú birtokon, a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön, valamint a Káli-medencében található Mindszentkállán termesztenek szőlőt.

Bujdosó Ferenc, a balatonlellei Bujdosó Pincészet borásza szintén optimista.

„Jó szőlőből lehet jó bort készíteni. Idén a sok csapadék ellenére ez megadatik, köszönhetően a szőlőben dolgozó csapat kitartó munkájának” – mondta a Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben 90 hektárt művelő családi borászat idei várakozásairól.