Nyitókép: Pixabay

Uniós üzemanyagárak: számos országban rosszabb a helyzet, mint itthon

Infostart
2023. augusztus 12. 16:36
Szlovákiában 7, míg Ausztriában 9 forinttal magasabb a literenkénti benzinár, mint itthon, Romániában, Lengyelországban és Csehországban viszont jóval alacsonyabb. A magyar gázolaj a 11. legdrágább az Európai Unióban.

Beszámoltunk róla, hogy péntektől régen látott fordulat jöhet a hazai benzinkutakon: a gázolaj nagykereskedelmi ára nem változik, a benziné pedig literenként bruttó 3 forinttal olcsóbb lesz. Mindez azt jelenti, hogy a hét második részében a 95-ös benzinért átlagosan 629 forintot, míg a gázolajért 638 forintot kell fizetnünk literenként.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a héten azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy a hazai üzemanyagárak a kőolaj világpiaci árának, a dollár-forint, illetve az euró-forint árfolyam alakulásának függvényében változtak. Mint fogalmazott, az utóbbi néhány hétben mind a két árat befolyásoló jegyzés kedvezőtlen irányba változott. Hozzátette: az év végére stabilizálódhat a kőolaj áremelkedése a nemzetközi piacokon, itthon pedig a tartósan 600 forint feletti literenkénti árak miatt csökkenés jöhet az üzemanyag-fogyasztásban. Mindemellett árfelhajtó tényező lesz a jövedékiadó-emelés. Az rtl.hu azt írja, egyre több szakértő van azon a véleményen, hogy jövőre akár 700 forint feletti benzin- és gázolajár is elképzelhető.

A holtankoljak.hu oldalon folyamatosan frissülő adatok szerint

a július 7-ei költségekhez viszonyítva a benzin 52, míg a gázolaj 75 forinttal kerül többe itthon.

A jelentős drágulás ellenére a magyar üzemanyagárak korántsem számítanak kirívónak az Európai Unióban. Egész Európában elszálltak az üzemanyagárak, több országban a mienknél sokkal nagyobb az áremelkedés.

Ami a gázolajat illeti, Magyarországon a 11. legdrágább az üzemanyag az uniós tagállamok közül, a szomszédos országok közül csak Ausztriában kell többet fizetni egy literért – írja a Világgazdaság.

A literenkénti benzin Szlovákiában 7, Ausztriában 9, Németországban 83, Franciaországban 103, Olaszországban 110, Dániában 136 forinttal drágább, mint Magyarországon, és még Horvátországban is eltűnt a jelentősnek mondható, 40-50 forintos árelőny.

Maradva a benzinnél: Romániában 90, Lengyelországban 63, míg Csehországban 25 forinttal olcsóbb a hazai árhoz képest.

A benzin és a gázolaj továbbra is Máltán a legolcsóbb – 517 illetve 467 forint, Bulgáriában pedig a benzin 523, a gázolaj 510 forint. A benzin Hollandiában (792 forint) kerül a legtöbbe az EU-tagországok közül, míg a gázolajat vizsgálva Svédország van a lista legelején, 785 forinttal.

Az EU-n kívüli országok közül Oroszországban a benzin 197 forintba, a gázolaj 217 forintba kerül. Az Egyesült Államokban ennek kétszeresét kell fizetni, 389, illetve 397 forintot.