Nyitókép: Getty Images/ Xanya69

Nem kell pánikolni az aszpartám miatt - állítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Infostart
2023. augusztus 2. 12:48
A magyar élelmiszeripar egyik szakmai szervezete, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy olyan közleményt adott ki, amelyben amellett érvel, hogy mértékkel fogyasztva és egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem okozhat problémát az aszpartám jelenléte az élelmiszerekben, üdítőitalokban.

Bár az elmúlt hetekben egymást érték az aszpartámmal kapcsolatos írások a hazai és a nemzetközi sajtóban, a rémhírkeltéssel ellentétben nincs ok az aggodalomra az édesítőszerrel kapcsolatban. Csupán mértékletesen kell fogyasztani, mivel a tudomány jelen állása szerint úgy nem okozhat egészségkárosodást - állítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a sajtóközleményében.

A kamara tájékoztatása szerint mivel a szakértői bizottság az elfogadható napi beviteli értékét a korábbi 40 mg/testtömegkilogramm szinten tartotta, ezért az élelmiszeripar szereplőinek nem kell változtatniuk a meglevő receptúráikon.

A kamara ezzel összefüggésben felidézi, hogy a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató ügynöksége, valamint a FAO Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet Élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó Vegyes Szakértői Bizottsága (JECFA) 2023. július 14-én közzétette az élelmiszeriparban használt és engedélyezett édesítőszer, az aszpartám egészségre gyakorolt hatásainak értékelését.

Az emberi karcinogenitás „korlátozott bizonyítékára” hivatkozva az IARC az aszpartámot a “lehetséges, hogy rákkeltő az ember számára” csoportba sorolta (IARC 2B csoport). Ez azt jelenti, hogy hogy közvetlen bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, hogy az emberben a rákos megbetegedés kialakulását elősegíti az aszpartám, viszont állatkísérletekben már mutatkoztak olyan eredmények, amik bizonyos dózis feletti bevitel esetén rákos sejtek kialakulását elősegíthetik.

A kamara ugyanakkor kiemelte, hogy bár az aszpartám kockázati besorolása módosult, a JECFA megerősítette a korábbi, 40 mg/testtömegkilogramm elfogadható napi bevitelt. Ez egy átlagos felnőtt esetében 2,4 g-ot tesz ki naponta.

Egy liter diétás üdítő a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legfeljebb 600 mg aszpartámot tartalmazhat. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kg-os embernek 4 litert kellene elfogyasztania minden nap, hogy valóban kockázatot jelentsen számára.

A tejalapú desszertek esetében 1000 mg/kg a maximálisan felhasználható mennyiség.

Ez egy 15 kg-os gyermek esetében azt jelenti, hogy több, mint fél kilogramm terméket kéne minden nap elfogyasztania, hogy valóban kockázatot jelentsen számára az aszpartám.

"Tehát a közbeszédben elterjed vélekedéssel ellentétben az aszpartám fogyasztása – a tudomány jelen állása szerint – kis mennyiségben nem jelent veszélyt az emberi szervezetre, a kiegyensúlyozott étrendben helyet kaphat ez az édesítőszer is, ám a mértékletességre ebben az esetben is törekedni kell"

- olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

A szakmai szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy mielőtt még valaki meggondolatlanul ítéletet mondana az édesítőszerek felett, nem szabad elfelejtenie, hogy bizonyos betegségekben szenvedőknek (pl: cukorbetegség) jelenleg nincs más választásuk, mint a cukrot helyettesítő, aszpartamos termékekkel készült élelmiszereket fogyasztani.

A kamarai állásfoglalás ugyanakkor határozottan kiáll amellett, hogy a gyártókat jelenleg törvényileg semmi sem kötelezi az aszpartám használatának megszüntetésére.

"Bár a gyártóknak számos lehetőségük van az aszpartám kiváltására, ám mivel a korábban megállapított napi beviteli értéket megerősítette a JECFA, ezért az élelmiszer-előállítóknak nem szükséges külön intézkedéseket bevezetniük. Az egyetlen ok, ami miatt előfordulhat, hogy megfontolják az aszpartám helyettesítését termékeikben, az a besorolás módosításának hatására kialakult fogyasztói hangulat"

- olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.