Nyitókép: MTI/Komka Péter

Méregdrágák lettek az ingatlanok, és nem csak a Balatonnál

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2023. július 28. 04:05
Az MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből kiderül: tavaly átlagosan 25 százalékkal nőttek a fajlagos árak Magyarország kiemelt üdülőkörzeteinek lakóingatlanpiacán.

"2021-hez képest 2022-ben már 25 százalékkal nőttek a fajlagos árak a kiemelt üdülőkörzeteken, tehát nemcsak folytatódott, hanem gyakorlatilag meg is duplázódott az emelkedés" – mondta az InfoRádióban Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója.

A kiemelt üdülőkörzetek között van a főváros környéke, a Balaton, Sopron, Kőszeghegyalja, a Velencei-tó, a Vértes, Dunakanyar, a Mecsek, Villány, a Mátra-Bükk körzete és a Tisza-tó.

Ezek között is nagyok a különbségek, a legdrágább üdülőövezetek a Balaton és a főváros környékén vannak. Alacsonyabb árak a Mátra-Bükk körzetben, illetve a Tisza-tónál vannak. Itt is eltérő trendek voltak: a főváros nélkül 28 százalékos volt az emelkedés, a Balatonon 2022-ben jóval az átlag felett 35 százalék volt,

a legnagyobb emelkedést pedig a Mecsek-Villány üdülőkörzetben tapasztalták.

A dobogó harmadik helyén a Velencei-tó-Vértes körzete áll, ahol 2022-ben 32 százalékos volt az emelkedés.

Az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója szerint a négyzetméterárakban a szórás úgy mutatkozik meg, hogy a főváros környékén 850 ezer forint/négyzetmétert, a Balaton 2022-ben 770 ezer/négyzetmétert kell fizetni átlagosan, ezt követi Sopron-Kőszeghegyalja környéke 500 ezer forint/négyzetméterrel, a Velencei-tó és környéke pedig a negyedik a négyzetméterárakat tekintve: ott 450 ezer forint/négyzetméter.

Nagy Gyula hangsúlyozta: a Balatonnál és a Velencei-tónál volt a legnagyobb az emelkedés százalékosan a legnagyobb a tavalyi évben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Gyula: jelentősen drágultak az ingatlanárak a kiemelt üdülőövezetekben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást