Nyitókép: Pexels.com

Flesch Tamás: nagy a gond a Balatonon, akinek van pénze, külföldön nyaral

Infostart
2023. július 5. 13:27
Csökkent a 2023-as nyári szezonra a belföldi turisták száma, a külföldi látogatók pedig nagyrészt csak Budapestre kíváncsiak.

Harminc, de akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a szövetség adatai szerint a Balatonon a mostani szezonban, és ők is inkább hétvégén, hétköznap még kevesebben választják a magyar tengert – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Indexnek. A turisztikai szakember értékelése szerint jelenleg az a helyzet, hogy

akinek nincs pénze, az egyáltalán nem nyaral a Balatonnál, akinek meg van, az külföld felé veszi az irányt.

Sok magyar választja úti céljául Görögországot, Törökországot, Horvátországot és Spanyolországot. "Ez érthető, hiszen ezeknek az országoknak a tengerpartjainál nagyobb a valószínűsége a nyaraláshoz szükséges jó időnek, mint nálunk" – tette hozzá Flesch Tamás.

A szállodai és vendéglátóipari szakember arról is beszélt, hogy országosan zuhan a belföldi vendégek száma a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint. A 2023. január és május közötti időszakban az előző év azonos szakaszához képest a turisztikai szálláshelyeken 2 százalékkal több, összesen 12 millió vendégéjszakát regisztráltak, a belföldi vendégek 7,3 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (5,9, illetve 6,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

Flesch Tamás szerint a belföldi turizmus gyenge adatainak többek közt az az oka, hogy a Covid-hatás és az infláció mellett megváltoztak és egyre inkább az utolsó pillanatra csúsztak át Magyarországon a szálláshelyfoglalás szokásai. A szállodaipari szövetség vezetője szerint

a magyar vidéknek az a baja, hogy nagyon kitett a belföldi turizmusnak, Budapestnek meg az, hogy a külföldinek.

A szakember szerint az sem segíti a magyar turisztikai szektort, hogy nálunk a nyári szezon mostanában öt hétre korlátozódik, július 10-én indul és augusztus 20-ig tart. A népszerű desztinációk pedig idén is változatlanok: Bükk, Sárvár, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balaton, Mátra, Gyula, Tisza-tó.

A lap idézi Suppan Gergelynek, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének a véleményét is, amely szerint a hazai turizmuson segíthet még az, hogy a belföldi vendégforgalmat az ünnepekhez kapcsolódó hosszú hétvégék élénkíteni fogják várhatóan, így a következő hónapokban ismét növekedést mutathatnak majd a hazai szálláshely szolgáltatásokkal kapcsolatos adatok.