Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Parragh László eltöröltetné a méregdrága rezsiszerződéseket

Infostart
2023. június 12. 20:15
Azt javasoljuk a kormánynak, hogy tekintse át a fix áron kötött céges energiaszerződéseket és teremtsen olyan helyzetet, hogy automatikusan csökkenjenek az ezekben szereplő árak – erről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt egy napilapnak.

A Világgazdaságban Parragh László arról beszélt, hogy az MKIK kezdeményezése azokra a kis- és közepes vállalatok körére vonatkozik, amik 2022 nyár végén és ősz elején az energiakrízis csúcsán kiszolgáltatottak lettek az akkorra csúcsosodó energiakrízisnek, valamint sok esetben az energiaszolgáltatóknak.

A kamarai elnök szerint a lépés nem csupán a kkv-k működését könnyítené meg. Az MKIK javaslata ugyanis az, hogy

a keletkezett költségcsökkenést építsék be az áraikba és adják tovább a fogyasztóknak.

Ezzel érdemben mérséklődnének a végfelhasználói árak, mindennek pedig jelentős hatása lehetne az infláció csökkentésére.

Bár q cégek túlélhetik a magas rezsiárakat, de továbbra is versenyhátrányt szenvednének el a nemzetközi pozícióikban - érvelt.

A kormány alapvetően jogszabállyal nyúlhat bele ezekbe a megállapodásokba. A veszélyhelyzeti jogrend szerinte biztosíthatja a szükséges jogi mozgásteret.

Mindenesetre a jogszabályi háttér teljesülésével egy a méretét tekintve meghatározott céges körnek automatikusan, külön kérelem benyújtása nélkül csökkenne a rezsije.

A program kifejezetten a fix áras energiaszerződésekre vonatkozna, elsődlegesen az áramra. "Az áramot muszáj megcsinálni, a gáznál pedig megfontolásra javasoljuk” – húzta alá Parragh László.