Nyitókép: Pixabay

Így érinti az új szabályozás az életbiztosításokat és a nyugdíjmegtakarításokat

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2023. június 2. 19:35
Az állampapír-befektetéseket, a nyugdíj-előtakarékossági számlán, illetve a tartós befektetési számlán kezelt vagyonokat nem érintik az új szabályok, az életbiztosításoknál felmenő rendszerben jelenik meg az új teher – mondta Lóga Máté, a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár.

A kormány új adót vezetett be a megtakarításokra. Ennek értelmében a mostani 15 százalékos kamatadó mellett július elsejétől 13 százalékos szociális hozzájárulást is fizetni kell a megtakarításokból származó jövedelem után. A szabályozás felmenő rendszerben érinti az öngondoskodás szempontjából meghatározó termékeket, így az önkéntes nyugdíjpénztárban vagy a nyugdíj-előtakarékossági számlán lévő megtakarításokat is – mondta az InfoRádióban a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár.

Lóga Máté arról beszélt, hogy az intézkedések három gazdaságstratégiai célt szolgálnak:

  • a lakossági megtakarítások reálértékének védelmét
  • az állam önfinanszírozásának elősegítését
  • az állam finanszírozási költségeinek csökkentését

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, szabályozás nem érinti az öngondoskodás szempontjából meghatározó súlyt képviselő termékeket. Így az állampapír-befektetéseket, a nyugdíj-előtakarékossági számlán, illetve a tartós befektetési számlán kezelt vagyonokat.

A szabályozást felmenő rendszerben vezetik meg, ez azt jelenti, hogy

a meglévő megtakarításokat az intézkedés nem érinti,

kizárólag az új megtakarításokat fogja a lakossági állampapírok irányába terelni a korábbi szélesebb spektrumú formákkal szemben.

Az interjúban szóba került a befektetési céllal is kötött életbiztosítások kérdése is. Lóga Máté úgy látja, hogy "a biztosításoknál alapvetően nem az a fő szempont, hogy valaki hozamot realizáljon, inkább az, hogy a vagyonát, a családtagjait biztonságban tudja". Ugyanakkor minden életbiztosítás mögött valamilyen befektetési termék áll, ezeért megerősítette, hogy azt várják, hogy ezekből a befektetési formákból is "lesz terelő hatás az állampapírok irányába".

Végül az államtitkár egyértelműsítette, hogy a felmenő rendszerben történő szabályozás mindig az új állományok felépítésére terel, de "a már meglévő megtakarításokat ez az intézkedés nem érinti".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az új adó felmenő rendszerben érinti a nyugdíj-megtakarításokat
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást