Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

MNB: egyre gyorsabb ütemben mérséklődhet az infláció

Infostart / MTI
2023. március 28. 16:59
A következő hónapokban a fogyasztóiár-index előbb lassú, majd egyre gyorsabb ütemű mérséklődése várható; az év végére egyszámjegyű infláció elérése gazdaságtörténetileg nagy eredmény lesz - mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke kedden a monetáris tanács kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.

Kiemelte: a jegybank adatai alapján januárban tetőzött az infláció, majd megindult az árdinamika lassú csökkenése. A prognózis szerint márciusban lassú dezinfláció, majd ezután erős dezinflációs pálya várható, jó esély van év végére az egyszámjegyű infláció elérésére.

Az MNB változatlanul hagyta idei, de növelte 2024-es inflációs prognózisát

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) változatlanul 15,0-19,5 százalékos sávban hagyta idei inflációs prognózisát legfrissebb Inflációs jelentésében, de növelte jövő évi várakozását, ugyanakkor 0-1,5 százalékra mérsékelte 2023-as GDP előrejelzését.

A jelentés kedden közölt főbb számai szerint az MNB 2024-ben 3,0-5,0 százalékos sávba várja az inflációt, míg tavaly decemberben még 2,3-4,5 százalékot prognosztizált.

A jelentés 2025-re 2,5-3,5 százalékos inflációval számol, akárcsak korábban.

A gazdasági növekedés a jegybank legújabb számítása szerint 2023-ban 0-1,5 százalék között lehet a korábban várt 0,5-1,5 százalék helyett, 2024-ben és 2025-ben pedig változatlanul 3,5-4,5 százalék, illetve 3,0-4,0 százalék.

Kamatdöntés: a jegybank fenntartja a szigorú monetáris kondíciókat

A szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartása biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi közleményében, amelyet a kamatdöntő ülést követően a jegybank honlapján tett közzé a testület.

A monetáris tanács keddi döntésével 13,0 százalékon tartotta az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét sem módosította.

A döntés indoklásában a tanács hangsúlyozta, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.

A közlemény szerint a jegybank folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, illetve az inflációs kilátások alakulását, és a kockázatok fokozódása esetén kész megtenni a megfelelő lépéseket.

Hangsúlyozták: az MNB a október közepén bevezetett egynapos eszközök kondícióinak alakítása során továbbra is a kockázati megítélésben bekövetkező tartós változásokat veszi figyelembe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
MNB kamatdöntés (SIPOS.ILDIKO)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást