Nyitókép: Infostart

Itt az MNB-jóslat az inflációs fordulat időpontjáról

Infostart
2023. február 13. 10:48
Az infláció 2023 közepétől várható ütemesebb süllyedése az év második felétől adhat új lendületet növekedésünknek - ezt mondta egy lapinterjúban Virág Barnabás. Üzent a kormánynak is ársapkaügyben.

Az MNB alelnöke szerint a januári 25 százalék feletti inflációs adat megfelelt a legutóbbi, decemberi Inflációs Jelentésük prognózisának.

Virág Barnabás a napi.hu-n úgy fogalmazott: "jó eséllyel láttuk a csúcsot. Az éves infláció decemberhez mért további emelkedésének több mint felét az üzemanyagár-sapka eltörlésének áthúzódó hatása okozta".

Jó hír, hogy

megállt az élelmiszer-infláció emelkedése, igaz mértéke változatlanul nagyon magas.

A tartósabb trendek megítélése szempontjából legfontosabb információ a szolgáltató szektor egyes szegmenseiben látott, a korábbiaknál lényeges magasabb januári áremelések voltak. Ez egy olyan jel, ami óvatosságra kell, hogy intsen mindenkit, aki az infláció gyors összeomlására számít.

Megbecsülte, hogy mikor lesz egy számjegyű az áremelkedés. Az alelnök úgy látja: "összehangolt kormányzati, jegybanki és versenyfelügyeleti politikával nincs kétségem, hogy képesek leszünk

az év végére az egy számjegyű tartományba szorítani az inflációt.

Feltették a kérdést, hogy lesz-e tényleges árcsökkenés, a válasz szerint "a cégek még akkor sem szívesen csökkentenek árat, ha az indokolt lenne.

Vannak azonban olyan részpiacok, ahol az árak csökkentése és a lefelé árazás sokkal nagyobb eséllyel bekövetkezik.

Tipikusan ilyen lehet az élelmiszerpiac. Az elmúlt 30 év adatai alapján azt látjuk, hogy a nyers élelmiszerek piacán, egy-egy – jellemzően kínálati okokból bekövetkező – árrobbanást követő évben nemcsak az infláció, hanem az árszintek is részben korrigálódnak".

Végül a hatósági árakról is véleményt formált, nevezetesen "minél korábban tudjuk az ársapkákat kivezetni, annál jobb".