Tízéves csúcsra kapaszkodhat az ezüst ára

Infostart
2023. január 20. 18:14
Az unciánkénti 30 dollárt (közel 11 ezer forintot) is elérheti idén a nemesfém ára. Az infláció és a nagy ipari igény hajtja, de ha recesszió jön, zuhanni kezdhet az ára.

A jelenség hátterében az ezüsthiány mellett az áll, hogy magas infláció mellett az ezüst ára tradicionálisan jobban megugrik, mint az aranyé – írja a CNBC.

A Refinitivi adatai szerint legutóbb 2013-ban érte el az ezüst ára a 30 dolláros csúcsot.

Az abszolút rekord még mindig messze van

"Az ezüst közel 20 százalékos éves nyereségre képes a magas inflációjú években. Tekintettel erre a tényre, és arra, hogy az ezüst továbbra is olcsó az aranyhoz képest, nem lenne meglepő, ha az ezüst ára idén unciánként 30 dollárt is elérne" – mondta Janie Simpson, az ABC Bullion vezérigazgatója.

Az ezüst korábbi rekordja volt, amikor az 1976-os unciánkénti négy dolláros árról 1980-ra unciánként 49,45 dollárra ugrott fel.

Az infláció ekkor is emelkedett: 1976-ban 5,7 százalék volt, míg négy évvel később 13,5 százalék.

Jelenleg az ezüsttel 24,02 dolláron kereskednek 6,5 százalékos infláció mellett.

Az ipari felhasználás hajtja a keresletet

"Ezüsthiány van, a New York-i és a londoni központokban tartott készletek jelentős csökkenése figyelhető meg, ami erőteljesebb, mint az arany esetében" – mondta Nicky Shiels, az MKS PAMP nemesfémekkel foglalkozó vállalat fémstratégiai vezetője. Az ipari kereslet egyre nő, így a következő öt évben előrejelzése szerint

100 millió unciányi ezüst hiányára kell felkészülnie a piacnak.

"Az ezüst iránti kereslet legnagyobb szegmense az ipari kereslet, ez a teljes kereslet közel felét teszi ki" – mondta. Véleménye szerint a nemesfém ára minimum 28 dollárra fog ugrani, de nem tartja elképzelhetetlennek a 30 dolláros értéket sem. A kereslet ráadásul folyamatosan nő, öt év alatt 15 százalékkal fog az előrejelzések szerint. A nemesfémre az elektronikai- és autóiparban egyaránt nagy szükség van.

"Öt-hat évvel ezelőtt értük el az ezüstkínálat csúcsát.

Az ezüsttermelés világviszonylatban valójában csökkent"

– mondta Randy Smallwood, a Wheaton Precious Metals elnöke.

Egyhamar nem lesz bővebb a kínálat

A The Silver Institute kereskedelmi csoport szerint a bányatermelésből származó ezüstkínálat 2022-ben 843,2 millió uncia volt, ami elmaradt az évtized csúcsától, a 2016-os 900 millió unciától. A kínálat ezen fém esetében nem tud gyorsan reagálni a keresletre.

Az ezüstbányák ugyanis mindössze a kínálat 25 százalékát adják, a fémet nagyrészt az ólom-, cink-, réz- és aranybányák melléktermékeként állítják elő.

A recessziós félelmek azonban az ipari kereslet gyengüléséhez vezethetnek, ekkor 18 dollárra is csökkenhet az ezüst unciánkénti ára. Leginkább akkor zuhanhat hamar a fém ára, ha az infláció a vártnál gyorsabban kezd csökkenni.