Elkezdődött a visszaesés: csaknem feleannyi az érdeklődő az ingatlanpiacon

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2023. január 18. 15:02
A keresések és az érdeklődések száma is 30-40 százalékkal visszaesett az elmúlt hónapokban, így a hirdetők arra kényszerülnek, hogy módosítsák az eladásra kínált ingatlan irányárát.

"Elsősorban azt látjuk az otpotthon.hu portálnál, hogy mekkora az érdeklődés a meghirdetett ingatlanok iránt. Azt gondoljuk, hogy az ingatlanérdeklődést a lakosság finanszírozási lehetőségei határozzák meg, ami a jelenlegi környezetben erőteljesen szűkült" – állapította meg az InfoRádióban Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezető igazgatója.

Ennek oka, hogy a magas infláció csökkentette a megtakarítási potenciált, másrészt magasak a hitelkamatok, így a hitelek költsége is növekedett.

Lipták Zsuzsa szerint a portálon az ingatlankereséseknek száma 30 százalékkal csökkent, de jól mutatja visszaesést, hogy az ingatlanérdeklődések száma 40 százalékkal visszaesett. Ez alapján kijelenthető, hogy

az ingatlanérdeklődések csaknem fele eltűnt a piacról.

A szakértő megjegyezte: a keresések visszaesése a tranzakciók számára is hatással lesz.

A portálon meghirdetett 158 ezer hirdetés alapján egyértelműen látszik, hogy az árnövekedés megállt, és a hirdetések 80 százalékánál még nem volt ármódosítás. Ugyanakkor a hirdetések 20 százalékánál változtattak, ennek 90 százaléka a csökkenés irányába mutat. Ez az egész országban tapasztalható, viszont nem minden ingatlantípusra jellemző: az újépítésű ingatlanoknál vagy hirdetéseknél továbbra is stagnálás, sőt enyhe emelkedés van. A csökkenést leginkább a paneleknél és családi házaknál tapasztalják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elkezdődött a visszaesés: csaknem feleannyi az érdeklődő az ingatlanpiacon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást