Nyitókép: Getty Images/Yagi Studio

Elemző: a kiskereskedelmi forgalom egyetlen motorja is befékezhet januártól

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2023. január 6. 13:14
Előző év novemberében 0,6 százalékkal bővült itthon a kiskereskedelmi forgalom, és már csak egyetlen szegmens tartotta pozitív tartományban. A német kiskereskedelmi adat is megérkezett: éves összevetésben reálértéken 5,9 százalékkal esett, ami jóval nagyobb az elemzők várakozásánál.

"A kiskereskedelmi forgalom novemberben 0,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez stagnáló értéket jelez, ennyi volt októberben is az éves változás mértéke. Az októberihez hasonlóan az üzemanyag-kiskereskedelemben látható rendkívül erős kereslet tartja pozitív tartományban az indexet" – mondta el az InfoRádiónak Nagy János, az Erste bank makrogazdasági elemzője.

Mint mondta, a forgalom jóval jelentősebb részét kitevő két szegmens, az élelmiszerforgalom, illetve a tartós kiskereskedelem viszont már negatív tartományban van.

Ez azt jelenti, hogy a korábbinál jóval kevesebb élelmiszert és iparcikket vásárolnak az emberek.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 6,7 százalékkal csökkent, minden szegmensében visszaesést tapasztaltak.

A tartós termékek közül a textil, a ruházat, a lábbeli, a könyv, a számítástechnikai cikkek még pozitív tartományban vannak, ezek forgalma növekedett valamennyit,

a szegmens összes többi része azonban már negatív tartományba fordult.

A magyar kiskereskedelmi forgalmat az üzemanyagforgalom tartja pozitív tartományban, ebben jelentős szerepe volt az ársapkának, mely decemberi kivezetése gyökeres változást hozhat a forgalomban. Ez elsősorban januártól jelenik majd meg a statisztikákban, a kivezetés előtti utolsó időszakban ugyanis erőteljes volt a forgalom.

Németországban szintén megjelent novemberre vonatkozóan a kiskereskedelmi adat, meglepő módon ott sem hozott jó eredményt a kiskereskedelem. A szakértő szerint az elmúlt hónapok fényében ez már nem meglepetés. "Egyre inkább tendenciaszerűen látszódik, hogy a német kiskereskedelem negatív tartományban van és lesz is a következő hónapokban" – jelentette ki Nagy János.

Az adatokban inkább a mérték okozott meglepetést: az 5,9 százalékos reálértéken való csökkenés a német kiskereskedelemben az elmúlt tíz évben az egyik legnegatívabb érték,

mely még valamennyire elmarad a Covid-járvány legsötétebb hónapjaiban tapasztalt értékektől, de az első ötben található az elmúlt tíz évben.

Németországban hasonló a tendencia, mint Magyarországon, mert az infláció és a megemelkedett energia- és rezsiköltségek egyre többet tesznek ki a lakosság rendelkezésre álló fogyasztásra szánt jövedelméből.

"Ha kiszűrnénk a magyar kiskereskedelmi adatokból az üzemanyagforgalmat, akkor csaknem 5 százalék körüli visszaesést láthatnánk, ami már nagyon közel van a némethez" – jegyezte meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elemző: a magyar kiskereskedelmi forgalmat már csak az üzemanyag vásárlása erősíti
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást