Nyitókép: MTI/AP/Mahes Kumar A

Melyik öt ország viszi most a hátán a világgazdaságot?

Infostart
2023. január 3. 08:10
A mezőnyben van egy változás, mégpedig az Egyesült Királyság visszaesése miatt. A most még csak második legnagyobb ország nagyon feljött.

A Napi.hu arról készített összeállítást, hogy mely országok gazdasági teljesítménye viszi a hátán az egész földgolyóét.

A friss IMF-számítások szerint a 101,6 ezermilliárd dolláros világgazdaság szűk negyedét uralja 25 ezermilliárddal az Egyesült Államok, Kína 18 ezermilliárddal a második. A "bronzérmes" Japán 4,3 ezermilliárd dollárnyit produkál, nyomában Németország a negyedik 4 ezermilliárddal. Az ötödik helyen az az India áll 3,5 ezermilliárddal, amely hamarosan Kínát váltva a világ legnépesebb országa lesz, és amely így már maga mögött tudja az Egyesült Királyságot (3,2) és Franciaországot (2,8) is.

A fenti számokat összeadva már meg is van a világgazdasági teljesítmény fele, az első tíz ország pedig "viszi" a 66 százalékot is (az első 25 ország 84-et).

Ebből az is következik, hogy a "maradék" 170 ország termeli meg a világgazdaság alig egyhatodát.

Az összeállítás kitér a legkisebbekre is, ezek mind Óceániában vannak: Tuvalu évente mindössze 60 millió dollárt termel 11 ezer lakosa által, a nála kicsivel nagyobb Nauru 130 milliót a maga 12 ezer lakosával. Kiribati, Palau, a Marshall-szigetek és Tonga tartozik még ebbe a kategóriába.