Nyitókép: Pixabay

A karácsonyi hitelfelvétel veszélyeire figyelmeztet az MNB

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2022. december 1. 20:44
Az ünnepi időszak előtt megnő a kis összegű fogyasztási hitelfelvételek száma Magyarországon, és nem biztos, hogy minden ügyfél tudatos döntést hoz.

Év végén hagyományosan több kölcsönt vesznek fel a magyar állampolgárok, az áruhiteleknél és az egyéb hiteltípusoknál is megfigyelhető ilyenkor egy kiugrás – mondta az InfoRádiónak Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője.

Véleménye szerint a magas infláció és a gazdasági problémák időszakában nagy szükség van a fokozott körültekintésre. Nem is biztos, hogy ilyenkor a szezonális fogyasztási igényeket hitelből kell megoldani, de ez vonatkozik a nyaralásra is. Ezek a kölcsönök a számunkra időt és pénzt megtakarító – végső soron a vagyonunkat növelő célokra, rendkívüli kiadások fedezésére előnyösek. Például indokolt egy elromlott háztartási gép esetében.

A Magyar Nemzeti Bank több módon hívja föl a figyelmet a fogyasztói tudatosságra. A jegybank a Pénzügyi Navigátor honlapján egy összeállítást készített, létrehoztak egy ünnepi költségvetés-tervező mintát, amin össze lehet írni a kiadásainkat és a bevételeinket. Ennek segítségével eldönthetjük, hogy érdemes-e hitelt felvenni. Támogatják a fenntartható ünnepeket, illetve tanácsokat adnak arra vonatkozóan is, hogy az elállással például egy át nem gondolt hitel felvétele után hogyan tudunk élni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A karácsonyi hitelfelvétel veszélyeire figyelmeztet az MNB
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást