Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Energiaválság: bezárt Budapest egyik ikonikus helye is

Infostart
2022. november 23. 12:52
Egy 130 éve nyitott cukrászda tulajdonosa döntött úgy, végleg lehúzza a rolót.

A Hauer Cukrászda a Facebook-oldalán jelentette be, hogy gazdasági okok miatt bezár.

"A gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatása miatt – megnövekedett energiaárak és alapanyagárak, csökkenő turizmus és vendégszám – kávéházunkat bezártuk!" – áll a rövid közleményben.

A cukrászdát Kazilek Nándor alapította 1890-ben, majd a férfi halála után özvegye, Guth Mária hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki hamar átvette a cég vezetését is, amit 1899-től már saját nevén üzemeltetett – derül ki az Index cikkéből.

Az üzlet gyorsan fejlődött, és az eredetileg egy helyiségből álló belső tér hamar elérte jelenleg ismert nagyságát. Gerbeaud Emil halála után, 1920-ban Hauer Rezsőt a cukrász-ipartestület örökös díszelnökévé választotta. Termékei közül a Hauer-krémes volt a legsikeresebb, valamint az ananász és marcipán ízesítésű tejszínes sütemények. Az üzlet a második világháború után a Cukrászati Gyár tulajdonába került. 1956-tól a VIII. kerületi Vendéglátóipari Vállalat Erkel cukrászda, majd 1970-től a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalat ismét régi nevén üzemeltette.

A rendszerváltás alatt privatizálták. A vásárló Orient Kft. 101 év folyamatos működést követően felújításra hivatkozva téglákig bontotta, és bezárta az üzletet. Budapest VIII. kerülete 1999-ben pályázatot hirdetett a cukrászda tulajdonjogára, amit a Friss Gyorsfagyasztott Pékárugyártó és Forgalmazó Kft. nyert meg. A cég felújította és 2002-ben újra megnyitotta az üzletet. Ám az üzemeltető cég ellen 2006 februárjában felszámolási eljárás indult.

A cukrászda bezárt, az üzlet 2017. augusztus 20-án nyitott meg újra, és a Covid-lezárásokat leszámítva mostanáig üzemelt.